200303982 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Öljyn hinnannousu estää maailmantalouden elpymistä

Julkaistu: 23.7.2003 19:28

Asiantuntija ei myöskään odota hinnanlaskua tämän vuoden puolella

Heikolle kasvu-uralle juuttunut maailmantalous kärsii yhä pahemmin kohoavasta öljyn hinnasta. Toukokuun alusta laskien brent-öljyn dollarihinta on noussut jo yli 20 prosenttia, vaikka Irakin kriisi on jäänyt taka-alalle.

– Oli olemassa vahvat odotukset, että sodan ratkeamisen jälkeen hinta laskisi 20 dollariin. Kyllä tämä on takaisku ja uusi jarrutekijä maailmantaloudelle, Sammon ekonomisti Lauri Uotila sanoo.

Hän pitää nykyistä noin 28 dollarin tasoa epämiellyttävänä. Yhdessä USA:n kasautuvien velkaongelmien kanssa se leikkaa maailman suurimman kansantalouden kasvupotentiaalia ja kykyä toimia talousveturina.

– Jenkkitalouden ja sitä kautta myös Euroopan kannalta öljyn hinnan soisi laskevan ainakin 25 dollarin paikkeille, Uotila toteaa.

Sillä tasolla hinta olikin huhtikuussa, kun Kansainvälinen valuuttarahasto IMF laski kasvuennusteitaan ja näki öljyn hinnan kehityksen suurimpana riskinä maailmantalouden toipumiselle.

Helpotustatuskin luvassa

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtaja Alan Greenspan on hänkin ilmaissut huolensa, mikäli öljyn hinta jää nykyiselle tasolleen. Suomalaisen asiantuntijan mukaan huoli on aiheellinen.

– Näin alhaisilla varastoilla ja Opecin puuttuessa tuotantoon markkina näyttäisi pysyvän tällä tasolla. Kyseessä ei ole lyhytaikainen ilmiö, koska varastot kasvavat hitaasti, riskienhallinta-analyytikko Risto Espo Fortumista toteaa.

Opec tuottaa kolmasosan maailman raakaöljystä, ja sillä on rutkasti hinnoitteluvoimaa. Järjestö on reagoinut sars-epidemian takia heikentyneeseen kysyntään leikkaamalla tuotantoaan, mikä on nostanut hintoja.

Nyt korkea hintataso yhdessä Opecin vallankäytön kanssa pitää markkinoita kurimuksessa, joka ikään kuin ruokkii itse itseään.

– Noussut hintataso on johtanut laskeviin hintaodotuksiin, mikä tekee varastojen suojauksesta kallista. Näin ollen markkinoilla pyritään myymään tuotteet heti, jolloin varastot pysyvät pieninä, Espo kertoo.

Näin ollen Opec pystyy tarjontaa säätelemällä vaikuttamaan suoraan öljyn hintaan. Ainoa mikä toisi helpotusta, olisi tuotekysynnän voimakas heikkeneminen, jonka seurauksena varastot jälleen kasvaisivat.

Espon mukaan maailmanlaajuisen kysynnän odotetaan päinvastoin voimistuvan kohti syksyä ja talvea.

Euroopan helteetlisänneet kysyntää

Uusin sysäys öljyn hintaan on eteläistä Eurooppaa koetteleva helleaalto, joka on pakottanut muun muassa Italian ja Espanjan ottamaan käyttöön huippuvoimalaitoksia, jotka hyödyntävät kevyttä öljyä.

Samalla isot riskirahastot ovat varautuneet hinnannousuun ottamalla suuria öljy- ja bensiinipositioita, mikä on tehostanut hintakehitystä arviolta parin dollarin verran.

Aiemmin hintaa ovat puskeneet ylöspäin Nigerian levottomuudet, Venezuelan lakot ja Irakin öljyn markkinoille tulon viivästyminen.

Vaikka öljyn markkinahinta pysyisikin Opecin 22–28 dollarin tavoitehaarukan ylärajoilla, Lauri Uotila ei näe syytä heittää hukkaan toiveita maailmantalouden verkkaisesta elpymisestä.

– Öljyn hinta ei ole Yhdysvaltojen taloudelle enää niin kohtalokas tekijä kuin aiemmin. Se tulee jatkossakin vaihtelemaan, ja esimerkiksi 1980-luvullahan se oli selvästi kalliimpaa.

Uotila myös huomauttaa, että heikentynyt dollari suojaa Eurooppaa kohonneelta öljyn dollarihinnalta. Toisaalta kohtuullisen korkea hinta tukee Venäjän öljyteollisuutta ja sitä kautta Suomen vientiä.

Tuoreimmat osastosta