200308068 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Monet yritykset valmiita menemään nopeasti pörssiin

Julkaistu: 23.7.2003 20:04

Investointipankit eivät usko listautumisten yleistyvän vielä tänä vuonna

Moni suomalainen yritys odottaa parhaillaan lähtökuopissa, milloin on oikea hetki listautua. Kassakaapeissa on pörssiin menon varalta suunnitelmia, jotka voidaan toteuttaa nopeasti. Investointipankit eivät kuitenkaan usko, että listautumiset yleistyvät tänä vuonna.

Evli Pankin johtajan Jari Piiponniemen mukaan osa yrityksistä on valmistellut listautumisia niin pitkälle, että ne pystytään toteuttamaan nopeasti. Piiponniemi vetää Corporate Finance -liiketoimintayksikköä.

– Kyse on siitä, milloin on otollinen aika tuoda yrityksiä pörssiin. Nyt tilannetta kytätään.

Myös Alfred Bergin Corporate Finance -yksikön johtajan Panu Paappasen mukaan yritykset haistelevat nyt merkkejä, milloin on oikea aika mennä pörssiin. Tällaisia merkkejä on saatu jo muualta maailmasta.

Maailmalla enteet listautumisten kiihtymisestä ovat voimistuneet. Japanissa elektroniikkayhtiö NEC Electronicsin listautuminen onnistui hyvin. Samoin on käymässä brittiläisen puhelinluetteloyrityksen Yellin pörssiin menolle. Muita listautujia ovat esimerkiksi belgialainen teleyhtiö Belgacom ja italialainen sähköyhtiö Enel.

USA:ssa heinäkuu on nousemassa toistaiseksi vuoden vilkkaimmaksi listautumiskuukaudeksi. Pörsseihin on tulossa kuluvana kuukautena yhtä paljon yrityksiä kuin alkuvuonna yhteensä.

Tunku pörssiinsiirtyy

Piiponniemen mielestä listautumiset eivät virkisty lähiaikoina, koska kansantalouden tilasta ei ole kovin varmaa tietoa. Hänen mukaansa syksyllä on odotettavissa korkeintaan muutama listautuminen. Hän odottaa listautumisten kiihtyvän sitten, kun osakekurssien suunta on selvästi ylöspäin.

– Suunnitelmia on paljon. Yhtiöitä on vaikea tuoda pörssiin epävarmoissa oloissa.

Myös Paappanen näkee lähiajat hiljaisiksi.

– Hankevalmisteluja on käynnissä. En usko, että lähiaikoina listautumisia nähdään.

Paappanen selittää hiljaisuutta ristiriitaisilla talouden tilan signaaleilla.

– On ollut odotuksia, että talous lähtee taas liikkeelle. Aina on kuitenkin löytynyt ilmiöitä, jotka ovat latistaneet luottamuksen.

– On tarkka paikka laittaa uusi yhtiö julkisesti noteeratuksi. Sijoittajien mielenkiinto pitää varmistaa, sanoo Alfred Bergin Paappanen.

Isoa buumiaei ole odotettavissa

Piiponniemi ja Paappanen eivät usko, että takavuosien kaltainen listautumisboomi yltäisi ihan kohta Suomeen.

– It-alan arvostukset perustuivat puhtaasti kasvuodotuksiin. En näe tällaisia toimialoja, perustelee Paappanen.

Piiponniemi ei odota, että esimerkiksi bioala kasvaisi samanlaiseksi toiveiden tonavaksi kuin taannoin it-ala.

– Bioala on Suomessa liian pieni Suomen markkinoilla.

Ennätysvuonna 1999 pörssiin rantautui peräti 28 yhtiötä. Tänä vuonna tulokkaita ei ole ollut vielä yhtään.

Luvuissa ovat mukana myös yhtiöt, jotka ovat tulleet uudestaan listoille yritysjärjestelyjen kautta. Esimerkiksi biotekniikkayritys Biotie Therapies yhdistyi pörssiin tulon jälkeen kahden alansa yhtiön kanssa ja listautui uudestaan viime vuonna. Uudistunut Biotie merkittiin tilastoihin uudeksi pörssiyhtiöksi.

Tuoreimmat osastosta