200305100 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n talousluvut nostivat korkoja

Julkaistu: 17.7.2003 18:26

Eurooppalaisten viitelainojen korot kääntyivät iltapäivällä nousuun Yhdysvalloista saatujen odotettua parempien talouslukujen vuoksi. Kesäkuun asuntoaloitukset kasvoivat selvästi odotuksia enemmän ja viikoittaisten työttömyyskorvaushakemusten määrä laski odotettua enemmän. Luvut vahvistivat dollaria euroa ja jeniä vastaan.

– Luvut antoivat lisävahvistusta viimeksi kuluneen kuukauden aikana USA:n talouden suhteen kasvaneelle yleiselle optimismille, Nordean analyytikko Matti J. Pajari sanoi.

USA:n työministeriön mukaan uusien työttömyyskorvaushakemusten lasku heijastaa tosin pikemmin kausiluonteisia tekijöitä kuin irtisanomisvauhdin hidastumista.

– Viikoittaiset työttömyyskorvaushakemusluvut ovat jonkin verran hankalia tulkita, joten asuntomarkkinaluvut ovat näistä luotettavampi indikaattori. Korvaushakemusten lasku oli kuitenkin sen verran odotuksia isompi, että se tukee talousoptimismia. (USA:n keskuspankin pääjohtaja) Alan Greenspan veti tiistaina käytännössä maton korkomarkkinoiden alta, joten kaikki positiiviset uutiset talouden toipumisesta ovat nyt myrkkyä korkomarkkinoille, Pajari sanoi.

Asuntoaloitukset kasvoivat USA:ssa 3,7 prosenttia kesäkuussa edellisestä kuukaudesta ja rakennuslupien määrä nousi 0,8 prosenttia.

Tuoreimmat osastosta