200307293 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Schröderin puheet painoivat euroa

Julkaistu: 11.7.2003 18:10

Korkomarkkinoilla oli perjantaina rauhallinen päivä. Aamupäivän pienen nousun jälkeen tilanne tasaantui, ja korkojen liikkeet jäivät maltillisiksi. Päivän makroluvutkaan eivät saaneet suuria heilahduksia aikaan. Korkomarkkinoille keskityttiinkin jo odottelemaan ensi viikkoa, jolloin saadaan tietoa Yhdysvaltain kuluttajahintojen kehityksestä. Lisäksi Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtajan Alan Greenspan pitää tiistaina puolivuosittaisen selontekonsa maan talouden tilasta ja näkymistä.

Valuuttamarkkinoilla euro oli melkoisessa luisussa, johon sen tuuppasi Saksan liitokansleri Gerhard Schröder, joka kehotti Financial Times -lehdessä Euroopan keskuspankkia toimiin euron painamiseksi.

Schröderin puheita yritettiin päivän mittaan paikkailla, mutta euron kurssi ei siitä muuttunut. Valuutta käväisi perjantaina jo jo 1,13 dollarin tason alapuolella.

OKO:n pääanalyytikko Timo Mäkeläinen piti liittokanslerin lausuntoa päänavauksena:

– Markkinoilla katsotaan, että poliittisella laidalla on aloitettu alustavat interventointipohjustukset. Jos euro alkaa parin kuukauden sisällä vahvistua, alkaa näitä puheita arvioni mukaan kuulua muualtakin.

Tuoreimmat osastosta