200309773 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elvis elää Kouvolassa

Julkaistu: 4.7.2003 15:39

Tosifanien parissa 70-luvun pulisonkisankari on 50-luvun siloposkea suositumpi

Vaikka Elviksen kuolemasta on kulunut jo 26 vuotta, elää legenda Memphisin mammanpojasta yhä vahvana. Amerikassa miehen samettiääntä palvotaan kilvan eikä fanien mekan, Gracelandin, suosio ole vuosien saatossa hiipunut.

Suomessakin rockin kuningasta ihaillaan edelleen – tosin ei niin näkyvästi kuin rapakon toisella puolella. The Official Elvis Presley Fan Club of Finland on jakanut Elvis-tietoutta pian 20 vuotta.

Ei yhdenlaista prototyyppiä

Rekisteröityjä jäseniä clubissa on yli tuhat. Tänä vuonna Elvis-fanien kesätapahtuma järjestetään Kouvolassa. Elvis-kerhon puheenjohtaja Hannu Ignatius sanoo, että kerhon pitkä taival kertoo sitkeydestä ja näyttämisen halusta.

– Suomalaista Elvis-fani-club toimintaa on ollut olemassa jo 60-luvulta lähtien ja tämä meidän kerhomme on järjestyksessä yhdeksäs. Halusimme perustaa clubin, joka ei kaadu kahteen vuoteen.

15 euron vuosittaisella maksulla saa jäsenyyden lisäksi viisi kertaa vuodessa ilmestyvän The King-lehden.

– Olemme voittoa tuottamaton yhdistys. Pidämme jäsenmaksun niin alhaalla kuin voimme, eikä kukaan lehden toimituskunnasta saa minkään näköistä palkkaa. Klubilla on myös levykerho, joka on perustettu Elviksen levy-yhtiön myötävaikutuksella. Sitä kautta voi hankkia keräilylevyjä. Krääsäpuolella henkseleitä ei olla paukuteltu.

Suomessa fanius on pienimuotoista. Kimaltavan valkoiseen housupukuun sonnustautunut Elvis-imitaattori ei Ignatiuksen mukaan vastaa suomalaisfanin prototyyppiä.

– Amerikassa Elviksen jäljittely on aivan oma taiteenlajinsa. Suomessa fanin karikatyyria on vaikeampi määrittää, kiinnostus kohdistuu ulkoisten asioiden sijasta usein vain musiikkiin. Jäsenkaartissamme on ihmisiä aina linja-autokuskista apulaisprofessoriin asti. Perinteisissä kesätapahtumissa osa vieraista näkee kyllä vaivaa pukeutuakseen asianmukaisesti.

Lähtökohtana musiikki

Koska Elviksen ura oli pitkä ja värikäs, on faneissa syntynyt erilaisia koulukuntia.

– Erityisesti 70-luvun Elvis on suomalaisen yleisön mieleen. 50-luvun rokki-Elviksellä ja 60-luvun elokuva-Elviksellä on omat kannattajansa, mutta kyllä Las Vegas-Elvis pisimmän korren vetää.

Ignatiuksen omasta mielestä parasta Elviksessä on tietenkin juureva musiikki. Hän ei kuitenkaan kiellä, etteikö miehen särmä persoonallisuus ja dekadentti elämäntyyli kiehtoisi.

– Joillekin fanius on sattuman sanelema juttu, toisilla taas veren perintö. Omalla kohdallani puhuisin sattumasta. Innostuin Elviksestä vasta tämän viimeisenä elinvuotena. Jos olisin syntynyt Amerikassa minulla olisi periaatteessa ollut mahdollisuus mennä Elviksen konserttiin. Taisi käydä huono säkä, kun synnyin väärään maahan väärällä vuosikymmenellä, Ignatius pohtii naureskellen.

Suomalaiset Elvis-fanit kokoontuvat vuosittaiseen kesätapahtumaansa Kouvolaan 5. heinäkuuta.

Tuoreimmat osastosta