200301099 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työttömyys jatkaa USA:ssa odotettua rajumpaa kasvua

Julkaistu: 3.7.2003 20:28

Yritykset vähentävät edelleen roimastityöpaikkoja

Työttömyys on pahentunut Yhdysvalloissa selvästi odotettua rajummin eivätkä työmarkkinat näytä vielä tasaantumisen merkkejä, kuten keskuspankki Fed ennakoi viime viikolla.

Työttömyysaste nousi kesäkuussa selvästi odotettua korkeammalle eli 6,4 prosenttiin ja samalla työpaikkojen määrä on vähentynyt monin verroin ennakoitua enemmän.

Työttömyysasteen oli odotettu nousevan vain 6,2 prosenttiin toukokuun 6,1 prosentista, joten kertamuutos oli isoin pitkiin aikoihin.

Tiedot tulivat eilen täytenä yllätyksenä markkinoille ja aiheuttivat huolestumista. Työttömyysaste on nyt korkeimmillaan yhdeksään vuoteen ja työpaikat vähenivät jo viidettä kuukautta.

Osa ekonomisteista uskoo tämän lisäävän odotuksia uudesta Fedin koronlaskusta elokuussa.

Toiset ekonomistit kuitenkin korostavat, että huonot työttömyysluvut eivät tarkoita sitä, että talous ei olisi samanaikaisesti elpymässä ja vaikka kasvu onkin ennakoitua hitaampaa.

Työttömyys on myös niin sanottu perässä laahaava indikaattori, joka voi jatkaa kasvuaan talouden jo kasvaessa. Varsinkin viimeaikainen tuottavuuden kova kasvu on hidastanut uusien työpaikkojen syntyä entisestään.

– Työttömyysasteen asteen nousun takana on osin myös se, että merkit talouden piristymisestä toivat työmarkkinoille takaisin työnhakuun sieltä jo välillä toivottomina poistunutta väkeä. Se on toisaalta hyvä merkki, työministeri Elaine Chao arvioi.

Työhakuun palasi kesäkuussa yli 600 000 amerikkalaista.

Teollisuus vähentää yhä työpaikkoja

Huolta aiheutti myös se, että työpaikkojen määrä jatkoi vähenemistään kesäkuussa 30 000:lla, kun ekonomistit odottivat jo työpaikkojen vähentymisen loppuneen, vaikka kasvua ei olisi vielä tullutkaan.

Lisää huolta toi myös se, että myös toukokuun lukuja korjattiin huonommiksi. Korjattujen tietojen mukaan työpaikkojen määrä väheni toukokuussa 70 000:lla aiemmin kerrotun 17 000 sijaan.

Jotta työttömyys ei jatkaisi enää kasvuaan, pitäisi kuukaudessa syntyä 100–125 000 uutta työpaikkaa.

Nyt työpaikat vähenivät erityisesti teollisuudessa.

Myöskään tehtyjen työtuntien määrä ei kasvanut, mikä muuten voisi ennakoida työpaikkojen määrän kasvua.

Keskimääräiset tuntipalkat nousivat odotetusti 0,2 prosenttia.

Myös uusien työttömyyskorvausten hakijoiden määrä nousi viime viikolla odotettua enemmän. Hakemuksia jätettiin 430 000 luvun ollessa edellisviikolla 409 000. Positiivista on kuitenkin, että hakemusten luotettavampi neljän viikon keskiarvo laski 425 000:een.

Tuoreimmat osastosta