200303194 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Investointeja tarvitaan kipeästi

Julkaistu: 2.7.2003 18:50

Venäjän sellu- ja paperiteollisuuden yhdistyksen puheenjohtajan Aleksandr Beljakovin mukaan Venäjän kemiallinen metsäteollisuus on kipeästi investointien tarpeessa.

– Alan suurin ongelma on investointipula. Koneet ovat vanhentuneita ja tuottavat enää vain vaivoin kilpailukykyisiä tuotteita. Tällä hetkellä venäläinen tuotanto on kilpailukykyistä vain sen vuoksi, että meillä on halpaa työvoimaa, raaka-ainetta ja energiaa. Kaikkien näiden tekijöiden hinta on kuitenkin kasvussa, mikä heikentää kilpailukykyämme.

Beljakovin mukaan venäläiset sellu- ja paperiyhtiöt saavat rahaa investointeihin pääasiassa omista tuloistaan. Pankkilainojen korot Venäjällä ovat liian korkeita, ja yksikään sellu- ja paperiyhtiö ei ole vielä listautunut pörssiin. Omistuksen keskittyminenkään ei ole vielä johtanut todellisiin investointeihin.

– Näen vielä vain puheita, en tekoja. Uskoisin näihin investointipuheisiin, jos esimerkiksi Continental Management aloittaisi edes yhden sellu- ja paperitehtaan rakentamisen eikä yrittäisi tämän sijasta kaapata yrityksiä.

Tuoreimmat osastosta