200303919 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Miljoonat amerikkalaiset menettävät oikeuden ylityökorvauksiin

Julkaistu: 30.6.2003 19:45

Työnantajat saavat vapaammat kädet teettää ilmaisia ylitöitä

Yhdysvallat on antamassa työnantajille aiempaa suuremman oikeuden teettää työntekijöillään ylitöitä ilman erillisiä ylityökorvauksia. Uuden säännöksen myötä vähintään kahdeksan miljoonan amerikkalaisen arvioidaan menettävän oikeutensa palkalliseen ylityöhön, sanoo talouspolitiikan instituutti EPI.

Palkattomaan ylityöhön joutuvat jatkossa entistä enemmän myös suorittavan portaan tavalliset rivityöntekijät, kun aiemmin työnantajilla on ollut oikeus teettää ilmaista ylityötä lähinnä asiantuntija- ja johtavassa asemassa olevilla työntekijöillä.

Nyt oikeutensa ylityökorvauksiin menettävät muun muassa sosiaalityöntekijät, sairaanhoitajat ja ravintolapäälliköt.

Valtaosa ylityöpalkan menettävistä on tuntipalkkalaisia ja pienempi osa kuukausipalkkaa saavia, ilmenee EPI:n selvityksestä. Tätä ennen tuntipalkkalaisilta ei ole voinut evätä ylityökorvauksia.

Aiemman, yli 60 vuotta vanhan lain turvin 80 prosenttia USA:n työntekijöistä on ollut oikeutettuja erilliseen ylikorvaukseen.

Muutoksessa viikoittaiselle työtuntimäärälle ei enää aseta rajaa. Aiemmin se oli 40 tuntia. Tutkimuslaitos EPI uskookin viikoittaisen työtuntimäärän kasvavan.

Muutos ei ainakaan helpota työttömyyttä, mutta tehostaa toki tuottavuutta, kun työnantaja voi teettää samalla työntekijäjoukolla aiempaa enemmän työtä ilman erillisiä korvauksia.

Muutos on valmisteltuliittoja kuulematta

Muutos on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa presidentti George Bushin hallinnossa ja työministeriössä, eikä sitä ole viety lainkaan kongressin päätettäväksi, mitä työntekijäpuolen edustajat kritisoivat.

Työministeriö ei myöskään ole suostunut järjestämään ammattiliitoille julkista käsittelyä asiassa. Uudet säännöt pannaan toimeen, koska niiden julkinen kommentointiaika päättyi eilen.

Muutoshanketta tutkinut talouspolitiikan instituutti EPI sanoo, että uuden mallin mukaan työnantajilla on hyvin vapaat kädet päättää, missä työtehtävässä vaaditaan sellaista ammattitaitoa ja erikoisosaamista, että sen tekijää voidaan kutsua ammattilaiseksi tai asiantuntijaksi, jolle ei makseta ylityökorvauksia.

Aiemmin tämä on tarkasti määritelty muun muassa siten, että tällaisella työntekijällä on pitänyt olla vähintään alempi korkeakoulututkinto ja hänen on pitänyt olla asiantuntija- tai esimiestehtävissä.

Nyt asiantuntijaksi kelpaa lähes kuka tahansa oppivelvollisuuden jälkeen koulutusta ammattiinsa saanut työntekijä tai satunnaisestikin esimiestehtäviä oman työnsä ohella tekevä työntekijä.

Työministeriö kiistää syytökset. Sen mukaan uusien sääntöjen ei pitäisi merkitä isoa muutosta.

Tuoreimmat osastosta