2003011030 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valtiovalta valvoo, minä en

Julkaistu: 27.6.2003 16:13

Työtoveri kävi tällä viikolla kesän ensimmäisen ja viimeisen kerran terassilla. Ilta oli ollut hauska, mutta aivan liian pitkä. Kalpeana päätään selvittänyt terassijuhlija oli seuraavana aamuna kanssani samaa mieltä, että ravintolat pitää ehdottomasti sulkea paljon nykyistä aikaisemmin. Heikkoluontoisina emme itse pysty kontrolloimaan poislähtöämme, vaan istumme kapakassa, kunnes viimeisinkin valomerkki on annettu. Silloin peli on jo menetetty ja varsinkin seuraava työpäivä.

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.) on ehdottanut, että ravintolat pitäisi laittaa kiinni jo kello kolme nykyisen sulkemisajan neljän sijasta. Tunti sinne tai tänne tuntuu yhdentekevältä, mutta niin ei ole. Tunti lisää nukkuma-aikaa voi olla juuri se ratkaiseva asia, että jaksaa aamulla nousta ja lähteä töihin. Ja sitä paitsi, mitä järkevää ihminen saa aikaiseksi aamuyöllä kolmen ja neljän välillä. Tuskin mitään korvaamatonta, ehkä enemmän vahinkoa ja harmia itselleen.

Suomalaiset inhoavat kieltoja, mutta emme me käskyistäkään pidä. Jos valtiovalta päättää, että ravintolat suljetaan nykyistä aikaisemmin, kansa murisee janoissaan ja ravintolanpitäjät napisevat menetettyjä tulojaan. Kansalta ei saa viedä vapautta, emme halua kieltolakimentaliteettia, meitä ei saa määräillä. Mutta jos kansa ei ymmärrä omaa parastaan, niin eikö valtiovalta voi ainakin vähän ohjailla ihmisiä parempaan elämään?

Suomessa juhlinta aloitetaan jo hyvissä ajoin, usein jopa heti töiden jälkeen. Etelä-Euroopassa ei baarin mennä vasta kuin iltamyöhällä. Myöhäisen illallisen jälkeen bailaaminen jatkuu etelän taivaan alla aamuun saakka.

Tämä tyyli ei oikein sovi meikäläisille, meidän pohjoisen asukkaiden elämänrytmi on erilainen. Meidät on tarkoitettu yöllä nukkumaan.

Ennen, kun ravintolat menivät kiinni puolen yön paikkeilla, mentiin jatkoille. Taksilla ajettiin entiselle Leppäsuon Essolle, ostettiin lantrinkia ja tupakkaa ja sitten jatkoille. Aamulla herättiin, kuka mistäkin ja kenen kainalosta. Aamulla kömmittiin töihin, krapulapäiviä ei sopinut pitää eikä tarvinnutkaan, koska nuorena jaksoi valvoa ja juhlia ja vielä tehdä töitäkin.

Jos ravintolat laitetaan kiinni tuntia aikaisemmin, se ei taatusti raitista suomalaisia. Viinaa juodaan yhtä paljon, ovat ravintolat vaikka kokonaan kiinni. Juovathan nuoret alaikäisetkin alkoholia, vaikkeivät he pääse ravintolaan eivätkä saa ostaa viinaa Alkosta eikä siideriä lähikaupasta. Alkoholin kokonaiskulutuksesta alle 20 prosenttia juodaan ravintoloissa.

Helsinkiläiset nuoret juhlivat koulun loppumista pitkin katuja ja puistoja. Minä kysyin yöllä puoli kahdelta kotiin tulleelta 16-vuotiaalta juhlijalta, olivatko hänen kaverinsa humalassa. Eivät kuulemma olleet, mutta nuoremmat olivat olleet. On se kiva, että 16-vuotiaat eivät enää ryyppää. Sen asian hoitavat 12-vuotiaat lapset.

Jos viinaa juovat yhä nuoremmat, on nuorten alkoholin juominen yleisesti vähentynyt. Tähän tulokseen on päädytty Stakesin nuorten terveystapatutkimuksessa. Vuonna 2001 32 prosenttia alle 18-vuotiaista nuorista joi alkoholia ainakin kerran kuussa, nyt kerran kuussa juovia on 23 prosenttia. Tosi humalassa oli kaksi vuotta sitten ainakin kerran kuussa kymmenen prosenttia, nyt vain kuusi prosenttia. Täysin raittiita oli kaksi vuotta sitten 38 prosenttia, tänä vuonna jo 44 prosenttia.

Ministeri Hyssälä voisi hoitaa aukioloasiat myös laajemmin. Minä niin toivoisin, että jonkinlainen valvonta ulottuisi myös ravintoloiden ulkopuolelle. Istuin tässä ministeri Hyssälän kaiman Liisan kanssa kotiterassillani. Seuranamme oli kolmen litran viinipänikkä ja villahuopia. Valomerkkiä ei tullut lainkaan, sen sain seuraavana aamuna päässäni tuntea.

Tuoreimmat osastosta