200301101 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Korkopäätös heilutti markkinoita

Julkaistu: 26.6.2003 18:05

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin päätös leikata ohjauskorkoaan 25 korkopistettä puolen prosenttiyksikön sijasta vahvisti dollaria merkittävästi ja sysäsi sekä USA:n että niitä seurailevat euroalueen korot mittavaan nousuun. Euroalueen joukkolainakäyrä kahdesta kymmeneen vuoteen oli 15 korkopisteen nousussa alkuillasta.

– Nyt karistetaan liiallista optimismia uusien koronlaskujen suhteen Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Toiveille lyötiin jarru päälle, kun Fed tuntuu lausunnossaan olevan aiempaa vähemmän kallellaan uuteen leikkaukseen, Nordean pääanalyytikko Roger Wessman kertoi.

Korkojen nousuvirettä lisäsi osaltaan dollarin vahvistuminen euron suhteen.

– Jos rahapolitiikka Yhdysvalloissa ei tule olemaan niin kevyttä kuin odotettiin eli korot ovat korkeampia, se houkuttelee enemmän pääomia USA:han kuin muuten nähtäisiin. Sitä kautta dollari on vahvempi ja myös EKP:n paineet laskea korkoa ovat aiempaa vähäisemmät, Wessman totesi.

Toisaalta markkinoilla ei nähty mitään syytä korkojen mittavammalle nousulle.

– Fed haluaa politiikallaan vaikuttaa odotuksiin nimenomaan siten, että korkojen odotetaan pysyvän pitkään matalana. Jos tässä onnistutaan, joukkolainamarkkinoihin ei tarvitse vaikuttaa muilla interventioilla, Sammon pääanalyytikko Tarja Heinonen uskoi.

Tuoreimmat osastosta