200308088 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Herra Hakkaraisen tarina sai elämystalon Vammalaan

Julkaistu: 26.6.2003 14:58

Elämyksellisessä näyttelyssä tarjonta on pääosin kolmiulotteista

Vammalassa on keksitty tehdä Herra Hakkaraisen talosta matkailukohde. Mauri Kunnas ei pistä pahakseen, että hänen hahmoistaan on tehty näköispatsaita.

Vammalan kaupunki on jo pari vuotta hyödyntänyt suuren poikansa Koiramäki-hahmoja esitteissään ja käyntikorteissaan. Espoolaistunut Kunnas viettää yhä kesiään Vammalan-mökillään.

Hankekoordinaattori Sanna Salonniemi kertoo, että Vammalan matkailuväeltä kyseltiin painotuotteita konkreettisempaa Mauri Kunnasta. Kaupungin työryhmän selvitti asiaa, ja alueen kuntien yhteinen Vammalan Seudun Yrityspalvelu Oy käynnisti EU-rahoitteisen hankkeen. Herra Hakkaraisen talon rakentamishankkeen kustannusarvio on noin 100 000 euroa. Näyttelytoimintaa varten on budjetoitu kolmeksi vuodeksi noin 600 000 euroa.

Ainakin 40 Kunnas-hahmoa

Taloon saapuvalle tarjotaan 200 neliömetriä elämyksellistä näyttelyä. Ritarien miekat kolisevat, lohikäärmeet ärjyvät ja sudet ulvovat. Lapset voivat sukeltaa vaikkapa Antero Vipusen suuhun.

– Tarkoitus ei ole vain katsella tauluja seiniltä, vaan tarjonta on pääosin kolmiulotteista. Naulakoita myöten talo on hakkaraismainen, Salonniemi lupaa.

Vammalan matkailutoimi muutti tällä viikolla samaan kiinteistöön.

Näyttelyn pääsuunnittelija on hattulalainen sisustus- ja rakennusarkkitehti Leena Carelse. Lahden kaupungin työpaja Liina & EkoAkseli on tehnyt noin 40 isoa hahmoa. Niitä ovat Herra Hakkaraisen lisäksi, Kalevalan ja Pohjolan väki sekä Kuningas Artturin kissaritarit. Pienempiä örkkejä on runsaasti, kuten Kunnaksen kuvissakin.

Lapsillesekä aikuisille

Lapsiperheitä saapunee jo tänään avajaisperjantaina, sillä samana päivänä Vammalassa alkavat myös arvostetut Vanhan kirjallisuuden päivät. Salonniemi veikkaa aloitusvuoden kävijämääräksi kymmenisentuhatta hakkaraishenkistä.

Salonniemi uskoo, että galleria, jossa komeilee Kunnaksen kuvitusoriginaaleja sekä tietoa taiteilijasta, kiinnostaa myös aikuisia. Syksyllä ja keväällä kävijöiksi tavoitellaan erityisesti koulu- ja päiväkotiryhmiä.

Lisätietoja: www.herrahakkaraisentalo.net

Tuoreimmat osastosta