200301119 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Metsä ja Metso rytisten alas

Julkaistu: 24.6.2003 19:02

Helsingin pörssissä tiistai tarjosi harvoja valopilkkuja. Nokia ja varsinkin metsäyhtiöt olivat selvässä luisussa. Myös tuloksen heikkenemisestä kertonut Metso painahti vaihtokärjessä alamäkeen. Kokonaisvaihto ylsi juuri ja juuri maanantain lukemien yläpuolelle.

Yleisindeksi Hex jäi 2,1 prosenttia laskuun 5 520,56 pisteeseen. Vaihtoa kasaantui lopulta 420 miljoonaa euroa. Toimialoista vain vakuutus eli Pohjola oli paljain silmin erottuvalla plussalla.

Nokian miinus ohentui välillä, mutta siruvalmistaja Advanced Micro Devicesin ilmoitus toisen neljänneksen myynnin jäämisestä odotuksista pisti osakketta taas alamäkeen. Kurssi jäi 1,7 prosenttia miinukselle 14,61 euroon. TeliaSonera halpeni 2,8 prosenttia 3,50 euroon.

Suuret metsäyhtiöt niiasivat syvään. Eteläafrikkalaisen metsäyhtiön Sappin antama tulosvaroitus näytti kaivavan kursseja edelleen. Lisäksi Foexin tuoreen tilaston mukaan sellun hintaindeksi jatkoi laskuaan viime viikolla. Stora Enson vaihdetumpi R-osake vajosi 4,8 prosenttia 9,47 euroon ja UPM halpeni 6,7 prosenttia 12,22 euroon.

Metsäsuhdanne näkyy myös paperikonevalmistajissa. Metso kertoi, että yhtiön tämän vuoden tulos jää selvästi viime vuotta heikommaksi. Syynä on heikko kysyntä ja toiminnan tehostamisohjelman kulut, jotka kirjataan tälle vuodelle. Yhtiö tavoittelee ohjelmalla noin sadan miljoonan euron tulosparannusta vuositasolla. Metso arvioi toisen neljänneksen tuloksen paranevan ensimmäisestä neljänneksestä, jos tehostamiskuluja ei lasketa mukaan.

Varatoimitusjohtaja Olli Vaartimon mukaan tilanteen taustalla on asiakkaiden epävarmuus markkinatilanteesta ja yhteisvaluutta euron vahvistuminen.

– Asiakaskunnassa tuntuu olevan vallalla iso epävarmuus eli päätöksenteko isommista projekteista tuntuu siirtyvän ajallisesti eteenpäin. Lisäksi euron vahvistuminen on heikentänyt kilpailuasetelmiamme erityisesti muita kuin euroalueelta tulevia kilpailijoita vastaan.

Opstockin analyytikon Jarkko Nikkasen mukaan Metson antamaa ilmoitusta tuloksen heikkoudesta ja uusista työvoimavähennyksistä ei voi pitää yllätyksenä, kun ottaa markkinatilanteen huomioon. Kielteistä oli lähinnä yhtiön toisen neljänneksen tuloskehitys, joka jäi odotuksista.

– Kun tiedetään ensimmäisen neljänneksen tappio, toisen neljänneksen tulos jää noin puoleen siitä mitä olin odottanut. Tämä on selvä pettymys, totesi Nikkanen.

Metson kurssi oli 3,2 prosenttia laskussa 7,74 eurossa käytyään alimmillaan 7,53 eurossa. Markkinoilla arvioitiin, että tulosvaroitusta oli jo ajettu etukäteen kurssiin.

Tuoreimmat osastosta