200307108 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ahlstromin Juha Rantanen TT:n hallituksen johtoon

Julkaistu: 24.6.2003 19:45

Uusi puheenjohtaja perääripeitä toimia EU:n laajenemisen varalle

Ahlstrom Oyj:n toimitusjohtaja Juha Rantanen valittiin eilen Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton TT:n hallituksen puheenjohtajaksi. Aiemmin TT:n varapuheenjohtajana toiminut Rantanen hoitaa tointa vuoden loppuun asti torstaina eronneen Heikki Pentin sijaisena. Asfalttiyhtiö Lemminkäisen pääomistaja Pentti jätti tehtävän asfalttikartellijupakan takia reilun vuoden toimikauden jälkeen.

Rantanen vakuuttaa, että TT jatkaa entisillä linjoillaan vallanvaihdosta huolimatta. Hän toivoo nopeaa yritysverotuksen alentamista, jotta EU:n laajenemisen tuomista haasteista selvittäisiin.

– EU:n laajentumista pidetään liian kaukaisena asiana. Viro liittyy kuitenkin unioniin pian. Yrityksille veroetu Viroon siirtymisestä on melko suuri ja välimatka lyhyt. En olisi lainkaan yllättynyt, vaikka yritysten virta Suomenlahden yli voimistuisi ensi vuonna, Rantanen muistuttaa.

Osinkojen tuplaverotuson punainen vaate

Viime viikkojen pääministerikiemurat eivät ole vaikuttaneet TT:n ja hallituksen suhteeseen.

– Meille tärkeimmät teemat ovat edelleen tulo- ja yritysverotus. Ensi vuoden budjettiin olisi saatava mahdollisimman aikaisin selkeät linjaukset yritysverotuksen periaatteista, jotta yritykset pääsevät tekemään päätöksiä niiden pohjalta.

Kaavailtu osinkojen kahdenkertainen verotus on TT:lle punainen vaate.

– Se vaikuttaa joka tapauksessa kielteisesti yritysten toimintaedellytyksiin.

Myöskään järjestelyt, joilla pieniä ja keskisuuria yrityksiä yritetään säästää verolta, eivät saa Rantaselta kannatusta.

– Jos asetetaan keinotekoinen raja esimerkiksi siten, että alle 200 työntekijän yrityksen ei tarvitse maksaa veroa, se luo selvän kasvukynnyksen ja johtaa vain kaikenlaiseen kikkailuun, jolla pyritään kiertämään veroa.

Rantanen ei näe merkkejä maailmantalouden nopeasta toipumisesta.

– Siksi kotimarkkinoita vauhdittavat toimenpiteet, kuten esimerkiksi työn verotuksen alentaminen, ovat nyt ensiarvoisen tärkeitä, sillä niillä voidaan kaikkein nopeimmin luoda talouskasvua.

Rantasen edeltäjät Heikki Pentti ja Christoffer Taxell jättivät tehtävänsä kesken toimikauden. Yleensä TT:n hallituksen puheenjohtajat ovat heiluttaneet nuijaa oman toimensa ohella 2–3 vuoden ajan. Rantasta puheenjohtajuuden tuoma lisätyömäärä ei pelota, vaikka kotona odottavat vaimo ja neljä lasta.

– Aikaisemmatkin puheenjohtajat ovat jaksaneet. Täytyy vain yrittää sovittaa nämä lisäkiireet jo valmiiksi tiukkaan aikatauluun. Muistakaan luottamustoimistani en aio luopua.

Tuoreimmat osastosta