200303761 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Technopolis hakee kasvuapääkaupunkiseudulta

Julkaistu: 16.6.2003 19:03

Oululainen teknoyhtiöille toimitiloja ja palveluita tarjoava Technopolis kuuluu siihen harvojen pörssiyhtiöiden joukkoon, joka on kyennyt viimeisen viiden vuoden aikana kohentamaan joka vuosi liikevaihtoaan ja nettotulostaan. Taloussanomien 7.6. julkaiseman selvityksen mukaan tällaisia yhtiöitä on pörssissä vain viisi.

Miten vahvasti teknologiayhtiöiden menestyksestä riippuvainen kiinteistöyhtiö on siihen kyennyt, kun teknolama niittää jatkuvasti asiakasyrityksiä ympäriltä?

Tärkein syy tähän on se, että teknologiayhtiöiden vaikeudet eivät ole vielä täysimääräisesti vaikuttaneet niiden tilantarpeeseen. Technopolis on siten pystynyt pitämään lähes kaikki tilansa jatkuvasti vuokrattuna ja rakentamaan koko ajan uuttakin. Technopoliksella on salkussaan pääosin monivuotisia vuokrasopimuksia, joita ei mielellään ryhdytä muuttamaan kesken sopimuskauden.

Todellinen testi Technopoliksella on vasta edessäpäin, jos teknoyhtiöiden vaikeudet jatkuvat. Kriisin siemenet on jo kylvetty. Vakavaraisetkin teknoyhtiöt, kuten Nokia, ovat supistamassa kotimaan toimintojaan. Vähemmän ihmisiä, vähemmän tarvetta toimitilalle.

Technopolis on monen muun yhtiön tavoin riippuvainen Nokiasta, vaikka Nokian osuus on enää vain noin viidennes vuorattavasta tilasta. Nokian toimintojen mahdollinen supistuminen vaikuttaa Technopolikseen kahta kautta. Nokia on hyvä vuokralainen, jonka tilalle on vaikea löytää uusia. Suurempi vaikutus tulee välillisesti. Nokian verkkopuoli toimii Oulun seudulla pääosin omissa tiloissa. Jos niitä uhkaa jäädä tyhjäksi, Nokia saattaa houkutella vuokralaiseksi omia alihankkijoitaan, jotka nyt toimivat Technopoliksen tiloissa.

Technopoliksen kurssikehitys osoittaa sen, että markkinoilla katsotaan mieluummin edessäpäin olevia riskejä kuin takavuosien kannattavaa kasvua. Technopoliksen kurssi on sahannut viime vuodet ylös ja alas, mutta kurssin trendistä ei juuri kasvua löydä.

Sen verran teknologia- ja elektroniikkayhtiöiden alamäki on Technopoliksen kurssia kolhaissut, että se on jäänyt vuoden 2000 teknokäänteen jälkeen laahaamaan muiden sijoitustoimialan yhtiöiden alapuolelle.

Technopoliksen toimitusjohtajan Pertti Huuskosen mukaan kurssikehitystä haittaa se, että suuret institutionaaliset sijoittajat ja piensijoittajat eivät ole osoittaneet merkittävää kiinnostusta osaketta kohtaan.

Se ei ole ihme. Technopolis on laajasta mediajulkisuudesta huolimatta pieni yhtiö runsaan 20 miljoonan euron liikevaihdollaan ja suursijoittajien näkökulmasta pienellä markkina-arvollaan.

Pienuuden vaivan voi poistaa vain kasvamalla. Oulun markkinat eivät siihen riitä. Kasvua Technopolis on lähtenyt hakemaan pääkaupunkiseudulta, jossa käytetään puolet Suomen t&k-rahoista. Ensin se liitti tammikuussa Innopolin itseensä ja sai vahvan jalansijan Otaniemen ympärillä toimivaan yritystoimintaan.

Toinen Technopoliksen pääkaupunkiseudun kivijalka on Helsinki-Vantaan lentoaseman viereen nouseva suuri teknologiakeskus. Sen ensimmäinen vaihe on juuri valmistunut ja toisen vaiheen rakennustyöt ovat jo käynnissä.

Vaikeassa markkinatilanteessa Technopolis luottaa omaan toimintakonseptiinsa. Se ei halua olla kiinteistöyhtiö, vaan teknologiayhtiöiden toimintaympäristö, joka tarjoaa kaikkia mahdollisia ja mahdottomiakin palveluita. Palvelukonsepti voikin hyvin kantaa Technopoliksen läpi vaikeiden vuosien, mikäli yritykset vain kokevat tilojen mukana tulevat palvelut mielekkäiksi.

Tuoreimmat osastosta