200309477 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

M/S Hessu hoitaa majakat ja mökit

Julkaistu: 16.6.2003 13:59

Heikki Harjanti seilaa unelmaansa Helsingin rannikolla

Helsingin rannikkoalueilla seilailee onnellinen ja stressitön mies. Heikki Harjanti oli jo nuorena hinaajalla apupoikana ollessaan sitä mieltä, että merestä tulee joskus hänen elementtinsä. Viisi vuotta sitten unelma vihdoin toteutui, kun hän osti kuljetusalus Kala 5:n, nykyisen M/S Hessun. Itämeren laivurikurssin ja konehoitajakurssin käy-tyään Harjannilla on lupa seilata laivallaan kaikilla merialueilla Suomessa.

Harjanti Oy perustettiin 1986. Toimialoina olivat jo silloin kaikki enemmän tai vähemmän mereen liittyvät työt. Talvisin Harjanti ja hänen palkkaamansa alihankkijat tekevät kunnostustöitä isoihinkin laivoihin.

Toissa kesänä Harjanti peruskorjasi YIT:n toimeksiannosta Kallbodagrundin, Kölhällenin, Porvoon ja Helsingin majakat. Työhön kuuluivat tavarakuljetusten lisäksi majakoiden ulkoseinien puhdistaminen hiekkapuhalluksella ja niiden pinnoitus. Takuukorjaukset tehdään tänä kesänä.

M/S Hessu on myös televisiosta tuttu: laiva hoiti huoltoliikenteen Saari-ohjelmaan. Suomenlinnan huoltoliikennekin on tuttua.

– Yksityiset mökinomistajat ovat koko ajan kasvava asiakaskunta. Mökkitontit Helsingin ympäristössä ovat vähissä ja ihmiset ostavat niitä kauempaa saaristosta huonojenkin kulkuyhteyksien päästä. Sinne on melkein pakko viedä esimerkiksi rakennustarvikkeet laivalla, kertoo Heikki Harjanti.

Kun laivuri vielä sattuu olemaan rakennustaitoinen mies, mökin laituri syntyy usein samalla reissulla. Huomattavia työllistäjiä ovat myös isot rakennusfirmat ja Helsingin kaupunki.

– Töitä on riittänyt tällaiselle sekatyöläisfirmalle. Voisin varmasti palkata vaikka kolmekymmentä miestä ja kaikille riittäisi työtä, mutta en sitä kuitenkaan tee, sillä siitä seuraisi vain stressiä, toteaa Harjanti.

Harjanti rekrytoi aina alihankkijat kutakin työkohdetta varten erikseen, ja he hoitavat omat laskutuksensa suoraan työn teettäjälle. Paperityöt on siten minimoitu.

Halpaa unelman toteuttaminen ei viisi vuotta sitten ollut. Pelkkä aluksen remontti maksoi uusine navigointilaitteineen yli 150 000 euroa. Omalle työlleen laivan kunnostamiseksi Harjanti ei uskaltanut edes laskea mitään hintaa.

– Tämä on sitä, mitä haluan tehdä! Alkuaikojen stressi on taaksejäänyttä elämää, ja nyt voin keskittyä nauttimaan tästä merellisestä ja vapaamuotoisesta ilmapiiristä, kertoo tyytyväinen mies ja ohjaa laivansa pehmeästi Suomenlinnan huoltolaituriin.

Tuoreimmat osastosta