200303779 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suuret ikäluokat haluavat aikaisin eläkkeelle

Julkaistu: 12.6.2003 20:09

Nordeantutkimuksenmukaanjoka neljäs50–64-vuotiasaikoo jäädätyöelämästäennen eläkeikää

Suuret ikäluokat eivät enää viihdy työelämässä. Nordean eilen julkistaman tutkimuksen mukaan joka neljäs 50–64-vuotias sanoo jättäytyvänsä pois työelämästä ennen eläkeikää.

– Jos otetaan huomioon epävarmat vastaukset, vain 60 prosenttia aikoo varmasti jatkaa eläkeikään saakka, kertoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Tarja Svartström.

Tutkimus osoittaa, että suuret ikäluokat ovat hyvinkin halukkaita tinkimään elintasostaan, kunhan oravanpyörä vähän hellittäisi.

– 40 prosenttia haluaisi siirtyä lyhyempään työaikaan ja pienempään työmäärään, vaikka se tarkoittaisikin pienempiä tuloja, Svartström sanoo.

Moni on myös valmis karsimaan menojaan, jotta selviäisi jatkossa pienemmällä eläkkeellään.

Loppu stressille

Kansantalouden kannalta verotulojen väheneminen, kulutusmenojen karsiminen ja työllisyysasteen lasku ovat kaikki suuria rasitteita, etenkin kun ikäluokkaan kuuluu yli miljoona suomalaista.

Ongelmaa korostaa se, että taantuman kanssa kamppailevat yritykset ovat hyvinkin halukkaita käyttämään niin sanottua eläkeputkea henkilöstön vähennyskeinona.

Suuri osa 50–64-vuotiaista on kuitenkin kehitykseen tyytyväinen, koska alkaa olla väsynyt kovatempoiseen työelämään. Tutkimuksen mukaan joka neljäs olisi valmis jatkamaan pitempään, kunhan saisi siirtyä vähemmän stressaaviin työtehtäviin.

– Ajatusta mentoritehtävistä kannattaisi pohtia, Tarja Svartström sanoo.

Halukkuus pysyä työelämässä on suurin johtavassa asemassa toimivien keskuudessa. Toisaalta he ovat myös keskimääräistä epävarmempia eläkkeelle siirtymisen ajankohdasta.

Puolet ei osaa laskea eläkettään

Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat kokevat nykyisen taloudellisen tilanteensa vähintään kohtalaiseksi. Joka kolmas ei kuitenkaan tiedä, mikä eläkkeen taso tulee olemaan, ja puolet ei osaa laskea eläketasoaan.

Melkein kaikki kuitenkin osaavat keksiä tekemistä, kun tulevaisuudessa vapaa-aika kasvaa. Vain joka kymmenes ei tiedä, kuinka kuluttaa eläkepäivänsä.

Miehet osoittautuvat naisia laiskemmiksi. Heidän kohdallaan suurin unelma on rauhallinen elämä, kun taas naiset haaveilevat itsensä toteuttamisesta.

Ajatus muutosta toiselle paikkakunnalle nousee esiin molemmilla. Yli 200 000 ikäpolveen kuuluvaa näkisi itsensä muuttamassa esimerkiksi pienempään kaupunkiin tai mökkipaikkakunnalle.

– Tämä saattaa merkitä uusia haasteita muun muassa terveydenhuoltopalveluille, Svanström huomauttaa.

TNS Gallupin suorittamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1 004 työssäkäyvää ja työtöntä suomalaista.

Tuoreimmat osastosta