200305773 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EY-tuomioistuimen päätös tuouudet lääkkeet nopeammin kuluttajille

Julkaistu: 12.6.2003 19:26

Lääketeollisuus arvioi korvattavuuspäätöksillä vitkastelun maksavan alalle 10–20 miljoonaa euroa vuodessa

EY-tuomioistuin vaatii Suomea muuttamaan käytäntöä, jolla erityiskorvattavat lääkkeet valitaan. Tuomioistuimen eilen antaman päätöksen mukaan Suomen nykyinen tapa ei vastaa EU-direktiiviä lääkkeiden hintasääntelyn avoimuudesta.

Tähän mennessä lääkeyhtiöt eivät ole voineet hakea lääkkeelleen erityiskorvattavuutta, vaan ratkaisut ovat perustuneet sosiaali- ja terveysministeriön omaan valmisteluun. Erityiskorvaavuuden saaminen on yleensä kestänyt vuosia.

Lääkeyhtiöissä uutinen EY-tuomioistuimen päätöksestä otettiin iloiten vastaan. Epäkohdasta kantelun Euroopan komissiolle tehneen Lääketeollisuus ry:n mukaan pitkistä käsittelyajoista aiheutuu lääketeollisuudelle 10–20 miljoonan euron vuosittaiset kulut.

– Yritykset saavat uudistuksen myötä tuotteensa nopeammin markkinoille. Lääketutkimus kestää niin kauan, että kun lääke on valmis, patenttiaikaa on enää muutama vuosi jäljellä. Sen jälkeen tulevat halvat kopiot, toteaa Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jarmo Lehtonen.

Suomi on tähän asti ollut Lehtosen mukaan Euroopan hitaimpia maita uusien lääkkeiden korvattavuuden hyväksymisessä.

Europe Economics -konsulttiyhtiön selvityksen mukaan byrokratian aiheuttama viive on Suomessa 818 vuorokautta, kun esimerkiksi Ruotsissa viive on 265 vuorokautta.

– Pahin kärsijä on potilas. Jos vakavaan sairauteen on tulossa merkittävästi aiempaa parempi lääke, ruotsalainen potilas saa sen 1,5 vuotta aiemmin kuin suomalainen potilas.

Lehtonen uskoo, että päätöksenteon uudistuksien jälkeen viive lyhenee 1,5–2 vuodella. EU-direktiivi sallii viranomaisille 180 vuorokauden eli noin puolen vuoden käsittelyajan.

– Uudistushan ei takaa sitä, että lääke pääsee halutulla hinnalla markkinoille. Yritys saa kuitenkin jonkinlaisen päätöksen, oli se sitten myönteinen tai kielteinen, jotta se tietäisi, miten toimia.

Tuoreimmat osastosta