200303088 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kauppa alensi kasvuennustetta tälle vuodelle

Julkaistu: 11.6.2003 19:17

Kaupan Keskusliitto alensi eilen kaupan tämän vuoden myyntiennustetta. Vähittäiskaupan ennustetaan nyt kasvavan kaksi prosenttia ja tukkukaupan prosentin tänä vuonna. Molemmat luvut ovat ilman autokauppaa. Helmikuussa vähittäiskaupan kasvuksi ennustettiin vielä kolme prosenttia ja tukkukaupan kasvuksi 2,5 prosenttia.

Vähittäiskaupan kasvuennusteen leikkaaminen prosenttiyksiköllä tarkoittaa, että kaupalta jää reilut 200 miljoonaa euroa tuloja saamatta.

Pääsyy ennusteen alentamiseen on Kaupan Keskusliiton toimitusjohtajan Guy Wireksen mukaan kasvun hidastuminen suuren volyymin aloilla eli päivittäistavara-, tavaratalo- ja huonekalukaupassa. Päivittäistavarakaupan euromääräinen myynninkasvu oli alkuvuonna 1,4 prosenttia, kun viime vuonna vastaavaan aikaan päästiin yli neljään prosenttiin. Kasvua hidastaa se, etteivät hinnat kovan kilpailun takia enää nouse. Tavaratalokauppaa painaa ennen kaikkea heikko vaatemyynti.

– Huhtikuu oli vaatekaupassa niin huono, etten muista toista sellaista kuukautta, Wires sanoi eilen esitellessään lukuja.

Tavaratalojen vaatetuskaupan lisäksi myös varsinainen muotikauppa on alkuvuonna ollut kitukasvuista. Wires arvioikin, että juhannuksen jälkeisissä alennusmyynneissä ”riittää varmasti tavaraa”.

Työllisyystilannepysynyt hyvänä

Apteekkialan alkuvuoden myyntiluvut näyttävät, että lääkevaihto on jo muuttanut lääkemarkkinoiden rakennetta. Alan myynninkasvu hidastui tammi–huhtikuussa noin neljä prosenttiyksikköä viime vuoteen verrattuna. Wires arvioi, että myynninkasvu hidastuu loppuvuoden aikana.

Iloa kaupan synkistyviin näkymiin tuo se, että kotitalouksien ostovoima kasvaa arvioiden mukaan tänä vuonna viime vuotta enemmän.

Tuoreimmat osastosta