200305167 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kyläkauppojen määrä vähenee yhä

Julkaistu: 9.6.2003 18:58

Päivittäistavarakauppa ry uskoo, että kyläkaupat saavat vihdoin investointitukea

Kyläkauppojen määrä laski edelleen viime vuonna. Kymmenessä vuodessa kyläkauppojen määrä on puolittunut. Lasku on kuitenkin hieman hiipunut, sillä vuodesta 2001 vuoteen 2002 Suomesta hävisi reilut 40 kyläkauppaa. Vuosituhannen vaihteessa maasta hävisi vuodessa sata kyläkauppaa.

Kaupan kannalta ilahduttavaa on, että kyläkauppojen vähenemisestä huolimatta myynti on pysynyt ennallaan eli keskimyynti on kasvanut.

Lukuja eilen esitellyt Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine ei anna keskimyynnin kohoamisesta huolimatta väelleen aikaa henkäistä.

– Kyläkaupat vähenevät 20–30 kappaleen vuosivauhtia, ja tämä vauhti on liikaa, Laine sanoo.

Toivonsa kaupan väki laittaa hallitukseen, sillä uudessa hallitusohjelmassa luvataan edistää harvaanasuttujen alueiden kyläkauppojen kehittymistä maaseudun monipalveluyrityksiksi. Päivittäistavarakauppa ry:ssä tulkitaan, että tämä tarkoittaa kaupan pitkään ajaman investointitukijärjestelmän läpimenoa.

Tukea halutaankolmeksi vuodeksi

Investointitukea kauppa haluaa nimenomaan kyläkaupoille. Osmo Laineen mukaan kyläkauppa ei pysty riittävästi uusimaan ja korjaamaan myymäläkiinteistöään ja laitteistoa, jotta se pystyisi kilpailemaan taajamien kauppojen kanssa.

Asiasta piti eilisessä tilaisuudessa vakuuttavan puheenvuoron kyläkauppias Pentti Kaulamo Leppävirran Konnuslahdelta.

– Jos suomalainen asuttu maaseutu häviää, sitä tuskin kukaan tulee rakentamaan uudelleen, Kaulamo painotti ja alleviivasi kyläkaupan merkitystä.

Kyläkaupat yltävät ydinalueellaan kovaan, jopa 50 prosentin markkinaosuuteen. Kauppiaat ovat myös tehneet kovasti työtä saadakseen kyläkaupoista monipuolisia palvelukeskuksia.

Pentti Kaulamon mukaan esimerkiksi kauppiaan ja paikallisen pesulayrittäjän yhteistyö on ollut ”sensaatiomainen menestys”.

Kaupan laskelmien mukaan investointitukea tarvittaisiin kolmen vuoden aikana yhteensä noin 15 miljoonaa euroa. Raha käytettäisiin esimerkiksi kyläkauppojen kylmälaitteiden uusimiseen ja kiinteistöjen kunnostamiseen. Tarkoitus on, että ulkopuolinen taho tekee ensin kuntokartoituksen ja investointituen lisäksi kauppias sijoittaa hankkeeseen myös omaa rahaa.

Suomessa oli viime vuoden lopussa 704 kyläkauppaa, jotka myivät päivittäistavaroita yhteensä 270 miljoonalla eurolla. Keskimyynti myymälää kohti oli noin 0,4 miljoonaa euroa.

Kyläkaupoiksi on laskettu kaupat, jotka toimivat haja-asutusalueella, ovat kooltaan alle 400 neliömetriä ja myyvät pääasiassa päivittäistavaroita.

Tuoreimmat osastosta