200305132 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viinimaailma ei ole entisensä

Julkaistu: 6.6.2003 13:26

Viinien harrastaminen on varmasti päättymätön prosessi, siinä ei voi koskaan olla valmis. Viinimaailma monimutkaistuu jatkuvasti, ja viinejä tehdään uusin menetelmin ja uusissa paikoissa. Monista perinteisistä viineistä luovutaan kokonaan. Viinintuotanto Euroopassa on laskussa koko ajan, tosin vain arkisten pöytäviinien, sillä laatuviinien tuotanto on kasvussa.

Näistä syistä uuden viininharrastajan elämä on tavallaan vaikeampaa kuin hänen, joka aloitti harrastuksensa 20 vuotta sitten. Nyt on opittava paljon enemmän viinejä ja niiden makuun vaikuttavia tekijöitä. Samasta syystä täytyy myös nostaa hattua viinimaailman korkeimman tittelin, Master of Wine, haltijoille. Heidän osaamisensa on välttämättä isomman haasteen takana kuin vastaavan tutkinnon 1980-luvulla suorittaneiden viiniammattilaisten osaaminen.

Esimerkistä viinimaailman muutoksesta käy Alkoon juuri tullut uusi saksalainen punaviini Reichsrat von Buhl Spätburgunder 2000. Tämä Pfalzin alueella tehty pinot noir -viini tuskin olisi näkynyt meidän listoillamme kymmenen vuotta sitten. Itse viinikin lienee muuttunut, ainakin Pfalzin alueen punaviinit ovat monien asiantuntijoiden mukaan kovin toisenlaisia kuin aikaisemmin. Viinit tehdään taitavammin, ja jopa viljelyssä onnistutaan nyt useammin. Tämän seurauksena viinit eivät ole tyypillisen ohuita, vaan niistä löytyy hyvä rakenne, laatuviinin tärkein osatekijä.

Tässä spätburgunderissa on monta asiaa, jotka muistuttavat perinteistä pinot noiria. Ohuehko väri ja maanläheinen tuoksu ovat ilmeisiä tunnusmerkkejä. Tyypillisimmilläänhän pinot noir on burgundissa. Tämän viinin nenässä on joitain aspekteja, jotka vievät sen juuri Saksaan. Tuoksussa on hiukan polttavaa tunnetta, jota usein löytää pohjoisista punaviineistä (hiukan samanlaista pistävyyttä voi olla myös kotimaisessa marjaviinissä). Lisäksi siinä on maantuvan lehtikasan sävy.

Viinin maussa on huikean tyylikäs happoisuus, mutta sen marjainen hedelmäisyys ei ole mallikelpoisen runsas. Tämä spätburgunder ei siis ole aivan puhdas, mutta vanhan tyyliseen Pfalzin ohueeseen punaviiniin verrattuna se on miellyttävä uutuus. Hinta tosin on aika kova, siitä voisi hyvin napsaista kolmasosan pois. Tämä on sen verran erikoinen viini alueelleen, että moni harrastaja tai ammattilainenkaan tuskin osaisi sijoittaa sitä sokkona oikeaan paikkaan.

Ruokapöydässä tälle viinille on moni vaihtoehtoja. Hapokas olemus antaa mahdollisuuden kermakastikkeisiin, maatuva maku sieniin ja kepeys jopa savustettuun kalaan.

Yksi merkittävimmistä muutoksista viimeisen 20 vuoden aikana on tietysti australialaisten viinien esiinmarssi. Näistä ei meilläpäin tiedetty juuri mitään vuonna 1983. Nyt markkinat ovat toisenlaiset, ja näiden viinien merkitys kasvaa koko ajan. Eurooppalaiset tuottajat raapivat päätään, kun markkinat eivät enää osoita kiinnostusta perinteistä nousevia viinejä kohtaan. Monet australialaiset viinit ovat hyvin omintakeisia, ja ne ovat luoneet oman tyylin, mutta monien taustalla on ajatus kilpailla perinteisten eurooppalaisten viinien kanssa.

Wyndham Estate Show Reserve Cabernet Merlot 1997 on selkeästi australialainen haaste Bordeaux-viineille, joissa on myös cabernet’a ja merlot’a sekoitettuna. Kuusivuotiaan viinin ikääntymisen huomaa jo sen väristä, jossa on mukavasti tiilenpunaa.

Oikein runsas marjaisuus ja lievä kinuski sekä aavistus puhdasta multaa savuisuuden ympäröimänä muodostavat tuoksun, joka on perin australialainen. Tosin harvoin Alkosta saa näin mukavasti kehittynyttä aussiviiniä, ne ovat usein paljon kehittymättömämpiä.

Myös maussa on tyypillisyyttä: se on erittäin täyteläinen ja vielä sangen hapokas, reilun runsas marjainen hedelmä, jossa on mukana paahdettuja makuja, hienosti häivytetty tammi ja maukkaat, kypsät tanniinit. Nämä kaikki ovat tässä viinissä hyvin tyypillisiä australialaisia ominaisuuksia. Viini muistuttaa vain sangen etäisesti Medocin perinteisiä viinejä.

Vaikka tämäkin viini on jonkin verran hinnakas, siitä saa esimerkiksi juhannuksen grillattujen pihvien kanssa erittäin maukkaan ja viileään iltaan sopivan lämmittävän viinin.

Reichsrat von Buhl Spätburgunder 2000

Saksa, QbA Pfalz

Tuottaja: Weingut Reichsrat von Buhl

Rypäle: Spätburgunder (100 %)

Hinta: 17,42 euroa

Tuotenumero: 451857

Luonnehdinta: Hapokas ja yllättävä monikäyttöinen saksalainen ruokaviini.

Show Reserve Cabernet Merlot 1997

Australia, Hunter Valley

Tuottaja: Wyndham Estate

Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Merlot

Hinta: 20,10 euroa

Tuotenumero: 468587

Luonnehdinta: Roteva ja maukas grillipihvin viini.

Tuoreimmat osastosta