200308635 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Neuvottelut Etelä-Suomenmaataloustuesta ovat alkutekijöissä

Julkaistu: 23.5.2003 19:20

Vakavien vaikeuksien tuki katkolla tänä vuonna, Suomi hakee komissiolta lupaa maksaa enemmän tukea

Neuvottelut Etelä-Suomen maatiloille maksettavan kansallisen maataloustuen jatkosta on kytketty koko EU:n maatalouspolitiikan uudistamisesta tehtävään ratkaisuun, kertoi maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja (kesk.) eilen Helsingissä.

Korkeaoja keskusteli vakavien vaikeuksien tuesta eli niin sanotun artikla 141 jatkosta EU:n maatalouskomissaari Franz Fischlerin kanssa viimeksi keskiviikkona.

Tilapäiseksi järjestelyksi Suomelle räätälöity artikla 141:n mukainen vakavien vaikeuksien tuki on katkolla kesäkuun lopussa. Tähän mennessä neuvotteluissa ei ole sanottavasti edetty.

Suomi haluaalisätä tukea

EU:n maatalousministerit puolestaan pyrkivät kesäkuussa saamaan aikaiseksi yhteisen esityksen koko unionin maatalouspolitiikan uudistamisesta eli niin sanotusta CAP:n pitkän aikavälin tarkistuksesta. Yhteisen näkemyksen synty on vielä epävarmaa.

– Edessä on intensiivinen neuvotteluvaihe. Molemmat asia ovat Suomelle erittäin tärkeitä. Kyse on maatalouspolitiikan peruskivistä, Korkeaoja sanoi.

Suomi pitää Korkeaojan mukaan joka tapauksessa edelleen kiinni siitä, että Etelä-Suomeen menevää vakavien vaikeuksien tukea tulisi voida kasvattaa jatkossa. Hänen mukaansa taso voisi olla sama kuin Suomen EU:lta saamassa, pysyvässä pohjoisten alueiden tuessa.

Neuvottelukumppani Euroopan komissio epäilee Suomen perusteluita sille, miksi siirtymäkauden järjestelyksi sovittua tukea tulisi maksaa jatkossakin.

Erityisen huonosti ymmärrystä saa tuen korottaminen. Tuen perusteita käydään parhaillaan läpi virkamiestasol-la.

– Meillä on esittää hyvät perustelut komissiolle, Korkeaoja vakuutti.

Tähän asti kansallisista varoista maksettu vakavien vaikeuksien tuki on Suomen jäsenyyden jälkeen laskenut vuosittain hieman. Tälle vuodelle Etelä-Suomen viljelijöille menevää tukea on budjetoitu vajaat 130 miljoonaa euroa.

Jos Suomi ei komission kanssa käytävissä neuvotteluissa pääse tulokseen artikla 141:n jatkosta, Etelä-Suomen maatilojen saama maataloustuki putoaa olennaisesti nykyiseltä tasoltaan.

– Ei Suomeen voi tulla jyrkkää tukirajaa Honkajoen ja Kankaanpään välille, Korkeaoja muistutti viitaten omille kotikonnuilleen.

Komissio irrottaisituet tuotannosta

Etelä-Suomen vakavien vaikeuksien tuki on siis kytketty koko EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamiseen. Komissio teki alkuvuodesta oman esityksensä, jossa maataloustuet irrotettaisiin tuotannosta. Taustalla komission esityksessä ovat maailmankauppajärjestön WTO:n vaatimukset ja EU:n laajentuminen, joka tuo tukun köyhiä, maatalousvaltaisia jäsenmaita.

Vaikka monet jäsenmaat Suomi mukaan lukien ovat vastustaneet esitystä, komissio on pitänyt siitä tiukasti kiinni.

Tuoreimmat osastosta