200302380 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VM ennustaa talouskasvunkäynnistyvän ensi vuonna

Julkaistu: 22.5.2003 19:39

Kuluva vuosi jää tahmeaksi, mutta jatkossa maailmantalous tuonee 2,9 prosentin kasvun

Valtionvarainministeriö alentaa tämän vuoden kasvuennustettaan 0,5 prosenttiyksikköä ja siirtää jälleen lupaukset kasvusta lähitulevaisuuteen.

Suhdannekatsaus povaa kuluvalle vuodelle 1,8 prosentin bkt-lisäystä, joka saavutetaan lähinnä kotimaisen kulutuksen varassa. Tätä on tukemassa alhainen korkotaso sekä luvatut veronkevennykset.

Kansainvälisen talouden huono ryhti sekä kallis euro tarkoittavat Suomen viennille odotettua hitaampaa kasvua. Tästä syystä tuotanto ei pääse kunnolla vauhtiin kuin vasta ensi vuoden puolella.

Valtionvarainministeriö ennustaa maailmankaupan vilkastuvan selvästi vuodenvaihteen jälkeen.

Ulkomaisen kysynnän odotetaan vetävän Suomen talouskasvun takaisin pitkän aikavälin keskimääräisiin lukuihin, kolmen prosentin tuntumaan.

Ennusteeseen sisältyy kuitenkin jälleen melkoista epävarmuutta. Se koskee nimenomaan kansainvälistä taloutta, etenkin Yhdysvaltoja.

Ratkaisevaa Suomen talouden lähitulevaisuuden kannalta on se, miten käy USA:n ylikapasiteetille, kuluttajien luottamukselle ja maan paheneville alijäämille.

Toinen epävarmuustekijä on elektroniikkateollisuuden tuotanto, johon vaikuttavat teleoperaattorien vaikeudet sekä kuluttajien halukkuus siirtyä uusiin tuotesukupolviin.

Velan bkt-osuus kasvaa, samoin työttömyys

Ensimmäistä kertaa vuosiin Suomen valtion rahoitusjäämä suhteessa kansantuotteeseen painuu alijäämäiseksi.

Vaisun talouskasvun ja alijäämäisen valtiontalouden myötä valtion velan bkt-suhde kasvaa reiluun 44 prosenttiin. Oletusten valossa suhde ei kuitenkaan kasva enää ensi vuonna, kun talouskasvu saa tuulta alleen.

Yritysten epäröivä suhtautuminen investointeihin jatkuu epävarmoissa yleistunnelmissa.

Yksityiset investoinnit vähenevät kuluvana vuonna ennusteen mukaan 2,4 prosenttia, mutta nousevat viimein plussalle vuonna 2004.

Heikko ulkomainen kysyntä vähentää myös työvoiman kysyntää, ja ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen Suomen työttömyysaste kääntyy nousuun.

VM ennustaa työttömyysasteen kiipeävän 9,4 prosenttiin, kun luku kahtena viime vuonna oli 9,1.

Pidemmäksi trendiksi tästä ei ole kuitenkaan ole, jos vuoden 2004 bkt-ennuste toteutuu.

Yhdysvaltojen talouden odotetaan kasvavan suurin piirtein Suomen vauhtia. Euroalueen ja Japanin sen sijaan on tyytyminen alle prosentin kasvuun tänä vuonna ja alle kahteen prosenttiin ensi vuonna.

Tuoreimmat osastosta