2003010656 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kulujen karsinta nosti British Airwaysin niukasti voitolle

Julkaistu: 19.5.2003 19:01

Pääjohtaja Rod Eddington odottaa heikkoa alkukesää

British Airwaysin viimeisin tilivuosi päätyi hienoiseen voittoon, kun yhtiö onnistui karsimaan kustannuksiaan suunniteltua nopeammin. Maaliskuun lopussa päättyneen tilivuoden voitto oli 200 miljoonaa euroa, kun vielä edellisvuonna yhtiö teki 300 miljoonaa euroa tappiota.

Tilivuoden viimeinen neljännes heikensi tuntuvasti muuten hyvässä vauhdissa olleen vuoden tulosta. Irakin sota ja Sars-epidemia sekä Concorden lopettamisesta johtuvat arvonalennukset vetivät viimeisen neljänneksen tuloksen 300 miljoonaa euroa tappiolliseksi.

– Nämä ovat kuitenkin hyviä lukuja vuodelta, joka oli yksi vaikeimmista miesmuistiin, pääjohtaja Rod Eddington toteaa.

British Airways on sitten vuoden 2001 syyskuun vähentänyt yli 10 000 työntekijää. Tämän kesän aikana yhtiön työntekijämäärä vähenee vielä 3 000:lla. Irtisanomisilla, lentojen vähentämisellä ja toimintojen järkeistämisellä yhtiö saavutti 850 miljoonan euron kustannussäästöt, jotka olivat huomattavasti asetettuja tavoitteita isommat.

Kaikkiaan yhtiön kustannukset pienenivät yli kymmenen prosenttia ja yksikkökohtaiset kustannukset viitisen prosenttia. Yhtiön liikevaihto laski kahdeksan prosenttia ja oli 11,5 miljoonaa euroa.

British Airways onnistui myös vähentämään velkojaan 1,7 miljardilla eurolla, mutta se on edelleen yksi Euroopan velkaantuneimmista lentoyhtiöistä. Sen nykyiset velat, 7,7 miljardia euroa, ovat samalla tasolla kuin vuonna 1998.

Syksy yhä sumussa

Tämän vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana British Airwaysin liikevaihto jäi 14 prosenttia viimevuotista alhaisemmaksi. Myöskään kuluva neljännes ei näytä hyvältä ja myynti jäänee viimevuotista alhaisemmaksi.

Eddingtonin mukaan syksyn ennustaminen on nykytilanteen valossa vaikeaa.

– Nousun alkamista on vaikea ennakoida. Meidän täytyy jatkaa säästöohjelmaamme.

Syksyyn mennessä yhtiö joutuu selvittämään myös sen, kuinka paljon lisärahoitusta sen eläkerahastot tarvitsevat. Niiden vajaus on tällä hetkellä 1,8 miljardia euroa. Tilanne voi korjaantua osittain itsestään, jos pörssikurssit lähtevät uuteen nousuun.

Tuoreimmat osastosta