200306922 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uudet indeksilainat vaativat tarkkuutta

Julkaistu: 9.5.2003 11:42

Alhainen korkotaso heikentää uusien indeksilainojen tuottomahdollisuuksia. Tällaisissa tilanteissa pankit ovat usein pyrkineet sokeroimaan lainat houkutteleviksi konstikkailla ehdoilla. Nytkin ehdot kannattaa lukea tarkkaan.

Ålandsbanken on tuomassa markkinoille kaksi Euro Stoxx 50 -osakeindeksiin sidottua lainaa, joista toinen on melko perinteinen indeksilaina. Kolmivuotisen Osakeindeksiobligaatio Euroopan varovainen vaihtoehto tarjoaa 45 prosentin tuoton osakeindeksin keskimääräisestä kehityksestä. Kyseiseen indeksiin on sidottu kaikkein eniten Suomessa myytyjä lainoja, joten sen ehtoja voidaan verrata aiempiin.

Kun indeksilainan päätearvo lasketaan keskimääräisestä kehityksestä, tuotto jää tasaisesti kehittyvillä markkinoilla noin puoleen sijoitusajan päättymisajankohdan mukaan lasketusta tuotosta. Eli jos indeksi nousee tasaisesti 100 prosenttia, keskimääräinen tuotto on noin 50 prosenttia ja 45 prosenttia siitä noin 22,5 prosenttia.

Takavuosina oli tyypillistä, että samaan indeksiin sidotulle indeksilainalle luvattiin 60–80 prosentin tuotto indeksin kehityksestä, eli ehdot olivat korkeamman korkotason aikana tavallaan kolme kertaa paremmat. Nykyehdoilla indeksilaina voittaa talletuksen, jos osakekurssit nousevat yli 10 prosentin tasaisella vuosivauhdilla.

Lainan offensiivisessa vaihtoehdossa on 125 prosentin osallistumisaste, mutta lainasta maksetaan 10 prosenttia ylihintaa. Tuotto lasketaan nimellishinnalle eikä myyntihinnalle ja offensiivisessa vaihtoehdossa ylihinta voi jäädä tappioksi.

Ålandsbankenin Korko Eurooppa -indeksilainalle maksetaan 18 kuukauden sijoitusajalta 37 prosentin korko, jos osakeindeksi nousee jokaisena sijoitusajan kalenterikuukautena. Indeksin mahdolliset kuukausilaskut vähennetään suoraan maksettavasta tuotosta. Jos sijoitusajalle esimerkiksi osuus neljä kymmenen prosentin laskukuukautta, tuotto jää saamatta. Lainasta maksetaan kuitenkin aina pääoma takaisin.

Nordea myi huhti–toukokuun vaihteessa kolmivuotista indeksilainaa, jossa luvattiin 70 prosenttia pohjoismaisen pörssisähkön hinnan noususta. Tällainen sijoitus voisi kiinnostaa sähkölämmittäjää. Jos sähkön hinta nostaa asumiskuluja, osa menetyksistä tulisi takaisin indeksilainan avulla. Jos laina ei tuottaisikaan, sijoittajaa ilahduttaisi vakaana pysyneet lämmityskulut.

Tuoreimmat osastosta