200309736 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Stora Enso ja Aracruz rakentavatmaailman suurimman sellulinjan

Julkaistu: 8.5.2003 20:28

Jukka HärmälänmukaanVeracelin selluon niin halpaa,että sitä kannattaakuljettaa myösEurooppaantai Aasiaan

Stora Enso kertoi eilen tehneensä kumppaninsa Aracruzin kanssa päätöksen maailman suurimman yksilinjaisen sellutehtaan rakentamisesta Brasiliaan. Pitkään valmisteltu Veracelin sellutehdas maksaa 870 miljoonaa dollaria ja tuottaa sellua 900 000 tonnia vuodessa.

Stora Enso omistaa vuonna 2005 käynnistyvästä jättitehtaasta puolet ja saa myös puolet tehtaan tekemästä valkaistusta eukalyptusmassasta omien tehtaidensa käyttöön. Aracruzin osuus menee markkinaselluksi.

Kannattaakuljettaa kauas

Toimitusjohtaja Jukka Härmälän mukaan istutusmetsiin perustuvan tehtaan sellu on niin edullista, että sitä kannattaa kuljettaa kauaskin. Sellu päätyy Stora Enson Amerikan, Euroopan ja Aasian tehtaille, mutta Suomeen sitä ei ole aiottu tuoda.

Käynnistysvaiheessa Stora Ensonkin sellua voi päätyä markkinaselluksi, mutta Härmälän mukaan Stora Enson osuus jää kokonaan omaan käyttöön ”suhteellisen pian”.

Veraceliin ei tule paperitehdasta

Paperitehdasta Veracelin viereen Stora Enso ei suunnittele, koska paperille markkinat pitäisi löytää Brasilian pieniltä paperimarkkinoilta. Veracelista ei siis tule suomalaisen mallin mukaista teknistä sellu-paperi-integraattia, mutta Härmälä korostaa Veracelin integroitumista Stora Enson kokonaisuuteen.

– Pitkäaikaisen peruskannattavuuden alkulähde on se, että on halpaa omaa kuitua käytettävissä, sanoo Härmälä. Erityisen tärkeää edullinen sellu on hienopapereille.

Härmälän mukaan Veracelin sellu kuuluu maailman halvimpiin.

– Todennäköisesti se on jonain päivänä valmistuskustannuksiltaan maailman halvinta, arvioi Härmälä.

Nykyisin maailman halvinta sellua pystyy tekemään Aracruz, ja Veracelissä kuljetusmatkat metsistä tehtaalle ovat lyhyemmät.

Joka tapauksessa Veracel tekee sellua roimasti halvemmalla kuin Stora Enson nykyiset sellutehtaat. Ne sisältyvät konsernin paperidivisiooniin, mutta Veracel jää erillishankkeena Stora Enson Latinalaisen Amerikan divisioonan vastuulle.

Veracel lisää Stora Enson sellukapasiteettia kahdeksan prosenttia. Yhtiö on nykyisin suunnilleen selluomavarainen. Lisäsellu kuluu kasvavassa tuotannossa, kun yhtiö virittää vanhoista koneista lisää kapasiteettia tai rakentaa uusia.

Esimerkiksi Kiinaan Stora Ensolla on lupa rakentaa toinenkin kone, mutta yhtiö katsoo Härmälän mukaan tarkkaan ennen investointipäätöstä, mihin asentoon sars-epidemia Kiinan paperimarkkinat kääntää. Joka tapauksessa halpa sellu helpottaa päätöksiä.

Suurkauppojasuomalaisten kisattavana

Brasilian vaalit ja vallanvaihdos viivästyttivät sen verran viranomaisten lopullisia Veracel-päätöksiä, että Stora Enso on päässyt pitkälle esimerkiksi neuvotteluissa laitevalmistajien kanssa. Härmälä lupaa päätöksiä laitetoimittajista nopeasti.

Laitekaupoista ovat kiinnostuneet varmasti ainakin suomalainen Metso ja itävaltalainen Andritz, joka omistaa entiset Ahlströmin sellulaitetoiminnot.

Kværnerkin haluaa varmasti myydä laitteitaan Veracelin. Kaikki kaipaisivat kipeästi täytettä tilauskirjoihinsa. Uudet sellutehdashankkeet ovat käyneet harvinaisiksi, mikä tekee markkinat ostajalle edullisiksi.

Tuoreimmat osastosta