20030935 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Instrumentariumin myyntiEU:n komission hampaissa

Julkaistu: 7.5.2003 18:30

Euroopan komissio aikoo vaatia yhdysvaltalaista General Electricia myymään osia Instrumentariumista ehtona kaupan hyväksymiselle, englantilainen Financial Times -lehti kertoi keskiviikkona. FT perusti tietonsa komissiolähteisiin, joiden mukaan komissio lähettää muutaman viikon sisällä yhtiöille lausunnon ehdoistaan.

Komissiosta kiistettiin päivällä lehden tiedot. Joka tapauksessa yrityskauppa on parhaillaan komission käsiteltävänä ja komission lopullinen lausunto valmistuu vasta loppukesästä.

Uhka GE:n Instrumentarium-kaupan mahdollisesta peruuntumisesta laski aamulla Instrumentariumin kurssia, mutta kurssi toipui päivän mittaan.

Evlin pääekonomistin Janne Sarvikiven mukaan eilen julki tulleet tiedot eivät muuttaneet markkinoiden käsitystä yrityskaupan toteutumisen todennäköisyydestä. Hänen mukaansa markkinat hinnoittelevat yhä kaupan toteutumisen todennäköisyydeksi 75–80 prosenttia.

FT:n mukaan EU:n kilpailuviranomaisten tulilinjalla ovat potilaiden tarkkailulaitteita, liikkuvia röntgenlaitteita ja mammografialaitteita koskevat liiketoiminta-alueet. Komissio on lehden tietojen mukaan päätymässä esittämään ainakin joidenkin toimintojen myyntiä yrityskaupan ehtona.

EU:n huolena on kaupan myötä GE:lle syntyvä liian vahva asema markkinoilla tietyissä tuotteissa. Esimerkiksi nukutusmonitoreissa markkinaosuus olisi 40 prosenttia.

General Electric on ilmoittanut, että se vastustaa mitä tahansa muutoksia Instrumentarium-kauppaan. Sarvikivi arvioi, että GE on tosipaikan tullen valmis luopumaan joistain osista Instrumentariumia, jos viranomaiset niin vaativat.

– GE:n vastustus kaikkia kaupalle asetettavia lisäehtoja kohtaan on lähinnä neuvottelutaktiikkaa, Sarvikivi uskoo.

Amerikkalaisella jättiyhtiö GE:llä on ollut aikaisemmin vaikeuksia EU:n kilpailuviranomaisten kanssa. EU kaatoi aikoinaan GE:n 42 miljardin dollarin ostotarjouksen Honeywellistä.

GE tarjosi viime vuonna Instrumentariumista 1,9 miljardia euroa. GE:n ostotarjouksen takaraja oli alun perin 11. huhtikuuta, mutta tarjousaikaa jatkettiin. Tarkoituksena on sovittaa yhteen viranomaishyväksyntä ja ostotarjous.

Toteutumisen ehdoksi GE laittoi sen, että vähintään 80 prosenttia Instrumentariumin osakkeista ja äänistä hyväksyy tarjouksen. Lisäksi tarvitaan EU:n ja Yhdysvaltojen kilpailuviranomaisten hyväksyntä.

GE on maailman suurin monialayhtiö, joka toimii yli sadassa maassa. Sillä on 310 000 työntekijää.

Tuoreimmat osastosta