200309649 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU:n komissio esittää kemikaaleille rekisteröintipakkoa

Vaarallisimmatkemikaalitjoutuisivatlupamenettelyyn

7.5.2003 20:08

Euroopan komissio esittää rajuja tiukennuksia EU-maiden kemikaalilainsäädäntöön kuluttajien terveyden suojaamiseksi. Euroopan kemianteollisuudelle komission asetusluonnos merkitsisi toteuduttuaan miljardien eurojen välittömiä kustannuksia.

Teollisuuskomissaari Erkki Liikanen ja ympäristökomisaari Margot Wallström haluavat korvata nykyiset runsaat 40 säädöstä yhdellä asetuksella, joka pakottaisi kemianteollisuuden testaamaan ja rekisteröimään viranomaisille kaikki tuottamansa aineet. Rekisteröinnin piiriin tulisi noin 30 000 kemikaalia.

Kemianteollisuuden välituotteet ja lähinnä muovien valmistuksessa käytettävät polymeerit jäisivät rekisteröintivelvoitteen ulkopuolelle, mikäli ne eivät aiheuta vaaraa terveydelle.

Nykyinen EU-lainsäädäntö vaatii ainoastaan tiettyjen erikoistuotteiden, kuten lääkkeiden tai torjunta-aineiden, rekisteröintiä ja hyväksyntää.

Vaarallisimmat kemikaalit joutuisivat muita tiukempaan valvontaan. Niiltä vaadittaisiin rekisteröinnin lisäksi turvallisuusarviointia ja lupamenettelyä. Teollisuus joutuisi pyytämään luvan esimerkiksi karsinogeenien, myrkyllisten kemikaalien tai hitaasti hajoavien ja eläviin kudoksiin helposti kertyvien kemikaalien valmistukseen. Komissio arvioi, että noin 80 prosenttia kaikista aineista selviäisi pelkällä rekisteröinnillä.

Teollisuus pelkää työpaikkojen menetyksiä

Eurooppalainen teollisuus vastustaa jyrkästi komission asetusluonnosta, johon sillä on vielä aikaa puuttua seuraavan kahdeksan viikon aikana. Saksalaisyritykset ovat arvioineet, että uusi kemikaaliasetus veisi maasta satojatuhansia työpaikkoja ja laskisi maan bruttokansantuotetta.

Euroopan kemianteollisuus arvioi, että se joutuisi leikkaamaan rajusti tuotantoa.

Liikanen pitää teollisuuden arviota liian pessimistisenä. Hän arvioi kemikaaliasetuksen välittömät vaikutukset runsaaksi kuudeksi miljardiksi euroksi vuoteen 2020 mennessä. Liikanen uskoo, että eurooppalainen teollisuus selviää pitkällä aikavälillä voittajana lainsäädännön modernisoinnista.

Wallström uskoo, että uusi asetus pakottaisi teollisuuden vihdoinkin investoimaan uusien turvallisten kemikaalien kehittämiseen.

– Nykyisin käytetään vanhoja kemikaaleja, jotta vältetään raskas kehittämisprosessi, Wallström moittii.

Teollisuudelle ja julkishallinnolle aiheutuu suuria kustannuksia vaarallisista kemikaaleista.

EU saa taas uuden viraston

Komissio haluaa perustaa myös EU:n kemikaaliviraston, joka ryhtyisi valvomaan uuden rekisteröintijärjestelmän toimivuutta.

Virasto antaisi kemikaalilainsäädännön ylimmälle valvojalle eli komissiolle neuvoja sekä ohjaisi jäsenvaltioiden viranomaisia ja teollisuutta.

EU-maat pääsevät riitelemään viraston sijaintipaikasta vasta sen jälkeen, kun ne ovat hyväksyneet komission ehdottaman säädöspaketin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?