200309533 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euro jatkaa nousuaan

Julkaistu: 2.5.2003 9:47

Vapun seudun tilastot synkensivät kuvaa Yhdysvaltojen talouden tilanteesta entisestään. Teollisuustuotannon ISM-indikaattori laski huhtikuussa 45,4 pisteeseen vaikka sen odotettiin nousseen maaliskuun 46,2 pisteestä 47,2 pisteeseen. Työvoimakustannukset kohosivat jotakuinkin odotettua tahtia, mutta työn tuottavuuden koheneminen tammi-maaliskuussa osoittautui odotettua heikommaksi, uusia työttömiä ilmoittautui odotettua enemmän ja rakennusalan tuotanto supistui prosentin odotetun 0,2 prosentin kasvun sijaan. Keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan kertoi keskiviikkoiltana talouden tilan olevan edelleen epäselvän sodan nopeasta lopusta huolimatta, ja odotukset keskuspankin uusista rahapoliittisista elvytystoimista ovat jälleenkasvussa. Keskuspankin johtokunta kokoontuu ensi tiistaina päättämään mm. ohjauskoroistaan.

Osakemarkkinoiden vappu sujui rauhallisissa merkeissä. Yhdysvalloissa Dow Jones laski 0,3 prosenttia, S&P 500 pysytteli jotakuinkin ennallaan ja Nasdaq vahvistui puolisen prosenttia. Aasiassa Tokio on vahvistunut jonkin verran Hondan kasvatettua markkinaosuuttaan Yhdysvalloissa. Toinen markkinoita nostava tekijä oli presidentti Bushin lausunto sodan loppumisesta, joka vähensi kaikkien vientityritysten toimintaa vaivannutta epävarmuutta. Nikkei on noussut 0,1 ja Topix 0,2 prosenttia. Hang Seng on vahvistunut puoli prosenttia Sarsia koskevien pelkojen lieventymisen vahvistettua lentoyhtiöiden osakekursseja. Kospi on laskenut reilun prosentin korealaista pankkia koskevan skandaalin painettua rahoitusalan osakkeita. Euroopassa päivä jäänee rauhalliseksi, osakekursseja heiluttelevat eniten valuuttakurssit ja korkoja koskevat odotukset.

Korkomarkkinoilla viitelainojen tuotot ovat olleet jälleen laskussa talouden kasvuodotusten hiipumisen vuoksi. Yhdysvaltojen kaksivuotisen viitelainan tuotto on pudonnut vappuaaton 1,6 prosentista 1,47 prosenttiin ja kymmenvuotinen 3,95 prosentista 3,85 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen tuotto putosi keskiviikkona 2,4 ja kymmenvuotinen 4,08 prosenttiin ja laskusuunta jatkunee tänään. Euroalueen rahamarkkinakorot ja korkotermiinit ovat laskeneet jyrkästi pääoman hakiessa euromarkkinoilta rauhallista ja kohtalaisen hyvätuottoista paikkaa odotella Yhdysvaltojen ja Japanin kehitysnäkymien selkiintymistä. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ilmoitti vappuaattona lisäävänsä lainahuutokauppojaan ja tuovansa markkinoilla runsaasti uusia obligaatioita. Japanissa kymmenvuotisen viitelainan tuotto on painunut uuteen pohjalukemaan, 0,60 prosenttiin.

Valuuttamarkkinoilla euron nousu alkaa jo huimata. Yhteisvaluutta on kivunnut yli 1,12 dollariin ja testasi aamuyöstä jo 1,125 dollarin tasoa, mitä ei ole nähty sitten vuoden 1999 helmikuun alkupäivien. Dollari on pudonnut myös 120 jenistä 118 jenin tuntumaan, mikä on herättänyt Japanin keskuspankista uuden lupauksen vastatoimista, mikäli jeni vahvistuu liiaksi, ja euron turvasataman asema voimistuu entisestään. Euron vahvistuminen antaa EKP:lle lisää syitä alentaa ohjauskorkoaan mieluummin ensi torstaina kuin kesäkuun alussa, ja mieluummin liian paljon kuin liian varovaisesti. Toisin kuin Fed, EKP on säästänyt ammuksiaan, ja Ranskan ja Saksan taloustilanne kertoo että ne ovat nyt tarpeen.

Ruotsissa muhii poliittinen kriisi sosiaalidemokraattien sisäisen EMU-kiistan ympärillä. Kädenväännön tuloksesta ei vielä kannata esittää arvauksia, mutta ainakin kruunun lähivuosien epävarmuutta ja korkotasoa se kohottaa. Ruotsi saattaa olla matkalla jopa hallituskriisiin.

Euroalueelta saadaan tänään joitakin toisen tärkeysluokan tilastoja, joista Suomen kannalta tärkein on helmikuun kauppatase. Se antaa tietoa viennin kehityssuunnasta. Yhdysvalloista on luvassa huhtikuun työttömyysaste ja viikoittaisten työtuntien määrä. Taloudesta arvioidaan hävinneen työpaikkoja kolminumeroinen tuhatluku, mikä saattaa nostaa työttömyysasteen takaisin kuudella alkavaksi. Työttömyysaste kuitenkin vaihtelee voimakkaasti sen mukaan, kuinka paljon väkeä on ilmoittautunut työnhakijaksi ja kuinka moni luopunut työnhausta, joten työttömyysaste saattaa näyttää harhaanjohtavan hyvältä. Tärkeämpää on seurata työpaikkojen määrän kehitystä. Yhdysvaltojen kulutuksen varassa pyörivälle taloudelle työllisten määrän vähentyminen on luonnollisesti myrkkyä.

Tuoreimmat osastosta