200301606 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Turha näytelmähallituksen laskelmista

Julkaistu: 29.4.2003 14:54

Oppositio ehti vaatia toista viikkoa Anneli Jäätteenmäen (kesk.) hallitusta julkistamaan laskelmansa siitä, kuinka hallitusohjelmassa luvatut menolisäykset jakautuvat eri kohteisiin. Laskelmaa vaativat julkaistavaksi erityisesti kokoomus ja vihreät.

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki ehti viime viikolla kiistää salaisen lisäpöytäkirjaksi ristityn paperin olemassaolon. Perjantaina hän sitten arveli MTV3:n nettikolumnissaan, että opposition vaatima paperi saattaisi olla hallitusneuvottelujen taloustyöryhmän laatima ohje muille työryhmille.

Hallitus julkisti viimein maanantaina iltapäivällä laskelman vaalikauden menolisäysten jakautumisesta. Paperi ei sisältänyt mitään ihmeellistä, mutta sen julkistamisen lykkääminen eduskunnan hallitusohjelmakeskustelun jälkeen osoittaa huonoa harkintaa. Miksi asia piti ensin kieltää ja antaa opposition toista viikkoa vaatia sitä julkistettavaksi?

Hallitusohjelmasta käytyä eduskuntakeskustelua paperin pihtaaminen kuitenkin elävöitti. Ehkä se oli hallituksen tarkoituskin, koska näin monet muuta asiat jäivät vähemmälle huomiolle. Hallinnon avoimuuden ja politiikan arvostuksen kannalta tällaisen näytelmän ei soisi toteutuvan liian usein.

Tuoreimmat osastosta