200303307 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laajakaistaliittymien myynti paransi Elisan kannattavuutta

Julkaistu: 29.4.2003 18:44

Taistelu kännykkäliittymistä ei niellyt rahaa vuoden lopun tahtiin, mutta Radiolinja vähentää väkeään

Teleoperaattori Elisa Communications aloitti tämänkin vuoden heikolla osavuosituloksella. Tappio ennen satunnaiseriä oli silti vain kolmasosa viime vuoden tammi–maaliskuusta, ja osavuosikatsauksesta löytyy muutenkin merkkejä myönteisestä kehityksestä.

Operaattoreiden tärkeimmäksi kasvualueeksi nousseiden laajakaistaliittymien kauppa näyttää pönkittävän myös yritysten tuloksia. Elisan kiinteän verkon toiminnan liikevoitto kasvoi, vaikka liikevaihto pieneni viime vuoden alkuun verrattuna: operatiivinen kannattavuus parani. Liikevaihtoa tiputti esimeriksi hakemistotoimintojen myynti viime vuoden lopulla.

Laajakaistalla laajeneva kiinteä verkko toi Elisan liikevoitosta kolme neljännestä, vaikka liikevaihdosta se tuo vain alle puolet. Liittymiä Elisalla oli maaliskuun lopussa 81 800.

Saksassa Elisa teki edelleen raskasta tappiota, mutta iloitsi asiakasmäärän kasvusta.

Radiolinja aloittaa yt-neuvottelut

Elisa Mobilen eli Radiolinjan kannattavuus painui viime vuoden mittaan pahasti niin, että viimeisellä neljänneksellä etinen rahasampo oli jo hukannut liikevoittonsa käytännössä kokonaan. Radiolinja taisteli itselleen raivokkaasti ja kalliisti takaisin asiakkaita, joita se oli menettänyt Telian poistuttua asiakkaineen Radiolinjan verkosta.

Alkuvuonna Radiolinja on onnistunut kirimään asiakashankinnassa mutta viime vuoden loppua pienemmin taloudellisin uhrauksin. Maaliskuun lopussa sen liittymämäärä oli palannut Telian poistumista edeltäneelle tasolle ja Elisa Mobile raportoi viiden miljoonan euron liikevoiton. Viime vuoden tammi–maaliskuun kertaeristä putsattuun liikevoittoon on vielä parannettavaa paljon.

Vaatimaton tulos iskee Radiolinjan henkilöstöön. Yhtiö ilmoitti eilen aloittavansa yt-neuvottelut 200–250 työntekijän vähentämisestä

Viimeistä Elisan osavuosikatsaustaan ennen eläköitymistään eilen esitellyt toimitusjohtaja Matti Mattheiszen totesi, että kilpailu on palautunut ”epäterveestä normaaliksi”, vaikka esimerkiksi matkatelevisioitakin on kilpailevien liittymien kylkiäisinä liikkunut. Radiolinjan matkapuhelinasiakkaiden vaihtuvuus pieneni alkuvuonna 14 prosentin tahtiin, kun viime vuoden lopulla luku oli 15,7.

– Markkinoilla on odottava tilanne tulevasta numeroiden siirrettävyydestä johtuen. Radiolinjan aloittama toiminta, joka tähtää asiakkaiden lojaliteetin parantamiseen, alkaa vaikuttaa muidenkin operaattoreiden toimintaan.

Elisa putosiluokaltaan

Koko viime vuoden Elisa pyrki vahvistamaan tasettaan luottoluokittajien mieleiseksi välttääkseen luokituksen laskun, mutta velan vähennystavoitteita se ei ihan saavuttanut. Maaliskuussa Moody`s pudotti Elisan luokituksen Baa2-tasolle.

– Luokituksen muutos ei vaikuta nykyisen rahoituksen hintaan. Sillä voi olla marginaalinen vaikutus uusissa järjestelyissä, mutta uudelleenrahoitustarpeemme tänä vuonna ovat hyvin vähäiset, sanoo Mattheiszen.

Elisan nettovelan alkuvuoden kasvu johtuu hänen mukaansa siitä, että alkuvuonna yhtiön maksettavaksi tulivat puolen vuoden korot, mutta ensimmäiseen vuosineljännekseen osuu vain yksi yritysasiakkaiden laskutuserä.

– Faktisesti emme ole velkaantuneet lisää.

Tuoreimmat osastosta