200305012 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Investointipankit määrättiin jättikorvauksiin USA:ssa

Julkaistu: 29.4.2003 20:26

Luvassa onjoukkokanteiden ja oikeusjuttujen suma, kunsijoittajat peräävät lisäkorvauksiamenetyksistään

Amerikkalaiset investointipankit on tuomittu maksamaan mittavat 1,4 miljardin dollarin jättikorvaukset it-kuplan aikaisesta harhaanjohtavasta osakeanalyysitoiminnastaan, joka aiheutti sijoittajille isoja menetyksiä.

Säästöjään menettäneille piensijoittajille miljardikorvauksista on luvassa kuitenkin vain murusia, sillä heidän korvauksiinsa on summasta varattu vain reilu neljäsosa, 387 miljoonaa dollaria. Suurin osa rahoista menee valtion kirstuun.

Korvauspäätöksen uskotaan antavan pontta valtavalle määrälle joukkokanteita ja muita oikeusjuttuja, kun sijoittajat ryhtyvät peräämään omatoimisesti suurempia korvauksia analyytikkojen heille aiheuttamista tappioista. Asianajajat ovat jo valmiiksi keränneet vääryyttä kärsineitä sijoittajia joukkokanteiden taakse.

Nämä oikeusjutut voivat käydä investointipankeille vieläkin kalliimmiksi kuin viranomaisten niille nyt langettama päätös.

Oikeutta voivat hakea kaikki sijoittajat, jotka voivat todistaa osto- tai myyntipäätöksensä pohjautuneen pelkästään analyytikon harhaanjohtaviin suosituksiin.

– Tämä on ollut yksi amerikkalaisen liike-elämän surullisimmista episodeista, arvioi päätöksestä kertonut markkinavalvoja SEC:n pääjohtaja William Donaldson.

New Yorkin osavaltion yleisen syyttäjän Eliot Spitzerin mukaan kaikkien investointipankkien johto ei tunnu vieläkään ymmärtävän syyllistyneensä mihinkään väärään.

Päätöksen yhteydessä julkistettiin analyytikkojen salaiset sähköpostit ja muut materiaalit, jotka paljastavat koruttomasti heidän analyysiensa valheellisuuden.

Analyytikkosuositustenosuvuus julkiseksi

Päätös määrää pankit myös muuttamaan perustavanlaatuisesti toimintatapojaan niin, että niiden tarjoamat osakeanalyysit olisivat jatkossa luotettavampia.

Pankit joutuvat muun muassa rakentamaan aiempaa paksumman kiinanmuurin analyytikkojen ja investointipankkiirien välille, kun tutkimukset ovat osoittaneet analyysien olleen ylioptimistisia nimenomaan siksi, että niitä on käytetty investointipankkiasiakkaiden kalastamiseksi.

Analyytikkojen analyysien pitävyyttä valvotaan jatkossa, kun pankit joutuvat julkistamaan niiden oikeaan osuvuuden neljännesvuosittain.

Pankit määrättiin myös tarjoamaan jatkossa asiakkailleen ilmaiseksi omien analyysiensa rinnalla puolueettomien ulkopuolisten tahojen laatimia analyyseja. Niiden tekijöiksi ennakoidaan muun muassa luottoluokituslaitos Moody’sia ja Standard & Poor’sia, joille päätös voi tietää isoa lisäbisnestä.

Uudet säännöt kieltävät pankkeja myös jakamasta kuumien listautumisantien pikavoittoja takaavia osakkeita yritysjohtajille houkutellakseen näiden yrityksiä investointipankkitoiminnan asiakkaiksi.

Maanantaina vahvistettu päätös virallistaa jo viime joulukuussa alustavasti esitellyn sopimuksen. Nyt aikaan saatu korvauspäätös koskee yhteensä kymmentä investointipankkia, jotka ovat Bear Stearns, Citigroupin investointipankki Salomon Smith Barney, Credit Suisse First Boston, Goldman Sachs, J.P. Morgan, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Piper Jeffrey ja UBS.

Tähtianalyytikoille elinikäiset porttikiellot

Pankit eivät myöntäneet syyllistyneensä mihinkään väärintekoon, mutta suostuivat silti korvausten maksuun. Suurimmat yli 300 miljoonan dollarin korvaukset langetettiin Salomon Smith Barneylle.

Yksittäisistä analyytikoista tuomiolle joutuivat it- ja telealan tunnetut tähtianalyytikot, Merrill Lynchin Henry Blodget ja Salomonin Jack Grubman, jotka mittavien miljoonasakkojen lisäksi saivat elinikäiset porttikiellot Wall Streetille.

Tuoreimmat osastosta