200304724 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rautaruukki petrasitulosta saneerauksilla

Tehtaat ja markkinointi saivat lisävauhtia, dollarin alamäki laski raaka-ainekustannuksia

28.4.2003 19:51

Viime talven taantumassa teräsyhtiö Rautaruukki ylsi voitolliseen, vaatimattomaan tulokseen. Monen tappiollisen vuosineljänneksen jälkeen Rautaruukki teki positiivisen tuloksen myös viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta samansuuruisen voiton vääntäminen tammi–maaliskuussa on suhteellisesti kovempi suoritus tällä alalla. Vuosi sitten talvella meni sitäkin heikommin.

Perusmetallin valmistaja Rautaruukki kuuluu etusyklisiin yhtiöihin eli se kokee suhdannekäänteet ensimmäisten joukossa. Terästuotteiden hinnat nousivat viime talvena, ja sama, varsin loiva nousu on yhtiön mukaan jatkunut myös kevään mittaan.

– Emme näe markkinoilla varsinaista negatiivista muutosta, toimitusjohtaja Mikko Kivimäki kommentoi varovaisesti.

Elpymistä varjostavista epävarmuustekijöistä Kivimäki mainitsee Rautaruukin asiakasteollisuuden näkymät sekä erikseen Kiinan tilanteen. Läntinen terästeollisuus myy sars-maahan paljon tuotteitaan.

Putkituotteet käyvät nyt hyvin kaupaksi. Sen sijaan investointitaantumasta kärsivät konepajat tilaavat yhä laiskasti kuumavalssattuja tuotteita. Ainakin vielä talvella kylmävalssattujen terästuotteiden kysyntää puolestaan vähensi sähkö- ja elektroniikkateollisuuden heikentynyt tilauskanta.

Leikkaukset näkyvät tuloksessa syksyllä

Rautaruukin kannattavuuden kohentamisohjelma pyrkii leikkaamaan konsernin kiinteitä kustannuksia 50 miljoonalla eurolla. Säästöstä kolme neljäsosaa kertyy henkilöstökustannusten vähentämisestä, tänä vuonna työpaikkoja katoaa 700.

Kustannusleikkausten taloudelliset hyödyt alkavat näkyä kuitenkin vasta vuoden jälkipuoliskolla, täysimääräisesti ensi vuoden tuloksessa. Parempaa tuloskuntoa tarvitaankin muun muassa konsernin suuren velkakuorman keventämiseksi.

Kannattavuuden kohentamiseksi konserni tekee paljon muutakin kuin jakaa potkuja rautakourille. Markkinointia, hankintatoimintaa ja logistiikkaa kehitetään.

Hintavampien erikoistuotteiden osuutta myynnistä kasvatetaan. Käyntiasteita parannetaan ja virhekustannuksia vähennetään. Hyviä kikkoja, joita olisi tietysti voitu käyttää reippaammin jo aikaisemmin.

Masuuniremontti lisäsikustannuksia

Rautaruukilla oli lisäksi vielä viime vuonna muutakin epäonnea kuin markkinoiden taantuma. Pitkittynyt masuuniremontti pakotti käyttämään kalliita ostoaihioita valssaustuotteiden valmistuksessa.

Nyt oma tuotanto on taas kasvanut ja kustannukset ovat tältä osin vähentyneet.

– Nyt asiat ovat menneet normaalisti, Kivimäki toteaa.

Rautaruukki on hyötynyt dollarin heikkenemisestä, kun dollareissa hinnoiteltujen rautaraaka-aineiden euromääräiset yksikkökustannukset ovat alentuneet.

Sen sijaan ostosähkön hinta on kallistunut vuodessa 50 prosenttia. Romun hinnan voimakas nousu rasitti pitkiä terästuotteita valmistavan Fundian Ruotsin- ja Norjan-yksiköitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?