200302661 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tietokoneetnakertavatpienoismallien suosiota

Julkaistu: 25.4.2003 16:55

Helsingin jäähalli muuttuu tänä viikonloppuna jokaisen pikkupojan unelmaksi: Model Expo -harrastemessuilla on esillä tuhansia pienoismalleja yksinkertaisimmista malleista aina kauko-ohjattaviin hienouksiin.

Alun perin vain pienoismalleihin keskittyneet messut ovat laajentuneet kattamaan kaikenlaiset käsin tehtävät harrastukset kuten puutyöt ja tekstiilit. Järjestäjät kutsuvatkin messuja harrastusten Mekaksi.

Model Expossa tuotteitaan ja toimintaansa esittelee tänä vuonna yli 200 alan yritystä, yhdistystä, museota ja kerhoa. Messuille odotetaan 25000 kävijää.

Yksi Suomen suurimmista pienoismallien maahantuojista on Kyosho-Slotcar. Yrityksen myyntipäällikkö Jussi Asteljoki kertoo markkinoiden olevan hieman taantumassa. Hän epäilee, että tietokoneet ovat viemässä osuutta pienoismalliharrastuksilta.

– Suomen markkinoiden suuruutta on vaikea määritellä, koska harmaatuontia on paljon. Monet alan harrastajat hakevat tuotteet maista, joissa yleinen kustannustaso ja verotus ovat alhaisemmat. Myös internetin välityksellä voi nykyään tilata pienoismalleja, mikä on syönyt myyntiä, Asteljoki kertoo.

Alan harrastajien määrää on hankala arvioida, sillä eri pienoismallikerhoilla ja -yhdistyksillä ei ole kattojärjestöä. Model Expon järjestäjä Ronald Lindberg uskoo Suomessa olevan alan harrastajia karkeasti arvioiden 10000. Lindberg vakuuttaa, että harrastajia on kaikenikäisiä. Eniten on alle 20-vuotiaita ja toisaalta varttuneempia, jotka ovat palanneet vanhan harrastuksensa pariin paussin jälkeen.

Messumyyntiei ole kultakaivos

Pienoismallien jälleenmyyjä Pro Hobby saapuu myös messuille esittelemään tuotteitaan. Helsingin Kaisaniemessä sijaitsevan liikkeen myymälänjohtajan Aki Savolaisen mukaan messut eivät ole myynnin kannalta kultakaivos, vaan pääasia on lisätä yrityksen tunnettuutta.

– Alan harrastajat haluavat, että tarjoamme messuilla erikoistarjouksia, mutta ei sillä myynnillä juuri kuluja kateta, Savolainen kertoo.

Savolaisen mukaan messuista on ennemminkin hyötyä jälkikäteen, kun harrastajat tuntevat yrityksen paremmin. Messuilla saa hänen mukaansa myös helposti kaupattua alan harrastajille sellaistakin tavaraa, joka on päässyt pölyyntymään myymälän hyllyllä.

Model Expo -pienoismallimessut Helsingin jäähallissa 25.–27. huhtikuuta. Avoinna perjantaina klo 12–18 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 10–18.

Tuoreimmat osastosta