200309248 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pääkaupunkiseudun osuuskauppojen historiallinen fuusio

23.4.2003 16:41

Helsingin osuuskauppa HOK:n ja Osuuskunta Elanto ilmoittivat eilen yhdistyvänsä ensi vuoden alussa. Yhdistyminen päättää pellervolaisen osuustoiminnan ja työväenliikettä lähellä olleen Elannon välirikon. Osuusliike Elanto erotettiin SOK:sta vuonna 1917 sen jälkeen, kun Elanto oli liittynyt työväen osuuskauppojen perustamaan tukkuliikkeeseen OTK:hon.

Välirikon alkuperäinen syy oli, että SOK liittyi Pellervo-Seuraan. Pellervossa kuluttajien etujen arveltiin joutuvan vaaraan muun muassa taantumuksellisten osuusmeijereiden määräysvallassa. Osuuskauppoja vuosikymmeniä jakanut kiista ratkesi SOK:n osalta 1990-luvun alkupuolella SOK:n erotessa Pellervo-Seurasta. Pellervo-Seuran rooli osuustoiminnallisten yritysten etujärjestönä on muutenkin pienentynyt, koska myös tuottajien omistamat yritykset ovat kasvaneet sen ohi. Viime vuosisadan alun hajaannuksesta jää jäljelle vielä Osuuskunta Ekan konkurssin jälkeen perustettu Tradeka.

HOK:n ja Elannon sulautumisen seurauksena mielenkiinto tämän vuoden lopussa velkasaneerauksesta vapautuvaa Tradekaa kohtaan kasvaa entisestään. Sulautumisen seurauksena Tradeka kasvaa ja pääsee pääkaupunkiseudun markkinoille. Sille siirtyy muun muassa 46 kappaletta Elannon Siwa-myymälää sekä yksi Valintatalo. Esimerkiksi ruotsalaisen Axfoodin omistaman Suomen Spar on kiinnostunut yhteistyöstä Tradekan kanssa. Mahdollista on myös se, että Tradeka seuraa Elannon esimerkkiä ja fuusioituu S-ryhmän kanssa. Tätä vaihtoehtoa kilpailuviranomaiset eivät todennäköisesti aivan helpolla hyväksyisi. Lisäksi Tradekan toimialuetta on koko maa ja yhdistymisneuvotteluja pitäisi käydä Tradekan ja itsenäisyydestään tarkkojen alueosuuskauppojen kesken.

HOK:n ja Elannon yhdistyminen on ikävä uutinen markkinaosuuksiaan pitkään menettäneelle K-ryhmälle. K-ryhmä on ollut vahva juuri pääkaupunkiseudulla. Uuden HOK Elannon markkinaosuus kasvaa päivittäistavarakaupassa 34 prosenttiin ja liikevaihto nousee noin miljardiin euroon.

Sulautumisen hyödyksi arvioidaan kymmenen miljoonaa euroa vuodessa. Kuluttajien kannalta on olennaista, että yhdistymisen hyödyt tulevat myös heille parantuneena palveluna ja alempina hintoina.

Fuusion seurauksena HOK vahvistaa asemiaan myös SOK:ssa. HOK on jo tähän saakka ollut ylivoimaisesti suurin alueosuuskauppa sekä jäsenmäärältään että liikevaihdoltaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?