20030529 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Estetiikkaa, kosmetiikkaa ja erotiikkaa

Julkaistu: 17.4.2003 16:28

Jokaisen menestyvän miehen takana on nainen, sanotaan. Nainen pitää miehen järjestyksessä, puhtaissa vaatteissa, silitetyissä paidoissa ja hyvässä ruuassa ja muutenkin tyytyväisenä. Mutta kuinkas on toisinpäin? Onko jokaisen menestyvän naisen takana mies? Kun tasa-arvohallituksen ministereitä on esitelty, on perhesuhteista kirjoitettu vähän, eikä vihittyjä tai vihkimättömiä elämänkumppaneita ole laajemmin esitelty, paitsi yhden.

Kulttuuriministeri Tanja Karpelan takana on ollut miehiä, yksi jopa ihan vihittykin. Nykyinen miesystävä Sauli Niinistö ei itse enää ole ministeri, mutta kyllähän tavallisessa suomalaisessa perheessä yksi ministeri riittää.

Mutta Sauli Niinistö ei ole suinkaan Tanja Karpelan ainoa mies. Kulttuuriministeri Karpelan takaa löytyy lisää miehiä ja peräti yksi amerikkalainen: Joe Blasco. Keskiviikon Helsingin Sanomissa oli suuri kosmetiikkailmoitus, jossa Tanja Karpelan kauniilla kasvoilla mainostettiin Joe Blascon kosmetiikkaa.

Amerikkalaisen kosmetiikkafirman nettisivuilla lukee, että Joe Blasco on meikkitaiteilijoiden, esiintyvien taiteilijoiden, kosmetologien ja sinun valintasi. Nyt teksti pitää ehdottomasti päivittää ja lisätä, että se on myös ministerien valinta.

Joe Blasco käy silloin tällöin Suomessa markkinoimassa tuotteitaan. Hänen suomalainen bisneskumppaninsa on Katariina Vuoristo. Seuraavalla Suomen-vierailullaan herra Blasco saa kainaloonsa myös ministerin, kuinka hurmaavaa.

Pohjanmaalaisen sanomalehti Ilkan päätoimittaja Kari Hokkanen on myös mies Tanja Karpelan takana. Iso mies puolusti A-Talkissa Tanja Karpelan ministeriyttä sillä, että ministeri on näyttävä esiintymään ulkomailla. Ministeri on siis kaunis ja kurvikas. Kerta kaikkiaan varsinainen vientituote.

Samassa ohjelmassa kansanedustaja Osmo Soininvaara muistutti, että ulkomailla ministeri istuu yksin lounas- ja illallistapaamisissa. Vieressä ei ole kaikkitietävää avustajaa, joka voisi supattaa ministerille Shakespearen draamojen juonet ja Wagnerin oopperoiden libretot.

Ministeri Karpela varmasti pärjää, jos tekee vimmatusti töitä. Kulttuurista ei voi puhua politiikoille tyypillisen ympäripyöreästi. Kulttuuriin ja taiteeseen liittyy paljon faktoja, jotka pitää yksinkertaisesti tietää. Ja Suomessa on paljon ihmisiä, joille kulttuuri on tärkeä ja rakas asia, se ei ole meille pelkkää politiikkaa ja rahanjakoa.

Tanja Karpela hoiti kansanedustajan työnsä hyvin, ainakin hän näytti innostuneelta ja läksynsä lukeneelta. Harmillista, että hänet piti tasa-arvon ja kepun uuden kaupunki-imagon nimissä ängetä ministeriksi ja juuri kulttuuriministeriksi.

Olisiko ollut aivan mahdotonta antaa Tanja Karpelalle peruspalveluministerin salkku? Se ala on hänelle tuttu ja hän tietää siitä ihan oikeasti.

Ministeri Karpela voi joutua tekemään kohtuuttomasti töitä, ettei munaa itseään, kun joutuu hoitamaan kulttuuria, urheilua ja nuorisoa. Siinä ei sinisten silmien pyörittelyllä ja ylikasvaneiden hiusten pöyhimisellä pitkälle pötki. Miehet hän varmaan hurmaa – on jo hurmannut – , mutta kulttuurin suurkuluttajat, ikääntyvät naiset voivat olla vaikeampi puhua pökerryksiin.

Kaikissa muissakin töissä valitaan tiettyyn tehtävään yleensä paras, ja nimenomaan ammatillisesti. Mikä metakka siitä syntyisi, jos UPM-Kymmenen johtoon valittaisiin mister Finland, jolla ei ole kaupallista koulutusta. Miksi maan hallitukseen pitää tunkea ministereitä muilla kuin ammatillisilla perusteilla? Suomen kaunein, iltapäivälehdissä rohkeissa kuvissa uimapukuja esitellyt kaunisvartaloinen nuori nainen ei voi olla Suomen paras hoitamaan maan kulttuuriasioita.

Tulee ikävä ei niin kauniita entisiä kulttuuriministereitä Arvo Saloa ja Claes Anderssonia.

Toivotan onnea kulttuuriministerille uudessa työssään. Toivottavasti minä ja monet muut epäilijät saamme pitkän nenän.

Tuoreimmat osastosta