200304163 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Perheneuvontaa ekspateille

Julkaistu: 16.4.2003 15:52

Yhä useamman suomalaisen urakiertoon kuuluu työskentelyä ulkomailla. Uraohjukselle itselleen ulkomaankomennus merkitsee tavallisesti haasteellista työtä, kivoja kollegoita ja eteenpäinmenon tunnetta, mutta mukana seuraavalla puolisolle – puhumattakaan teineistä – vuodet vierailla mailla voivat olla kammottava kokemus.

Vaimo, tai yhä useammin myös vaimoaan ulkomaille seuraava mies, ei ehkä löydä töitä, vaikka haluaisikin ja mökkihöperöityy. Mukaan pakotetut murrosikäiset kaipaavat kotimaahan jääneitä kavereitaan ja oireilevat entistä enemmän ikäänsä kuuluvan identiteettikriisin syvetessä vieraassa kulttuuripiirissä.

Jotta muuttaja välttäisi pahimmat karikot, Kaija Maria ja Lari Junkkari ovat kirjanneet omia ”paimentolaiskokemuksiaan” opiksi ja hyödyksi. Kokemusta on kertynyt yli 12 vuoden ajalta kolmesta eri maasta. Oman tarinansa lisäksi he kertovat myös muiden kokemuksista ja siteeraavat aiheesta tehtyjä tutkimuksia.

Kirjoittajat keskittyvät pohtimaan perheen viihtymistä ja hyvinvointia, mikä on perusteltua, sillä lähetettävä työntekijä saa yleensä yritykseltään tukea. Erityisen ansiokas on osio, jossa selvitetään eri ikäisten lasten selviämistä vieraassa kulttuurissa. Nyrkkisääntönä on, että alle kouluikäisten lasten kanssa on helpointa lähteä maailmalle. Murrosikäisten lasten kanssa muuttaminen vaatii tarkkaa harkintaa, sillä heidän ongelmansa ovat puolisoiden viihtymättömyyden ohella tärkein syy siihen, että ulkomaankomennus keskeytetään tai osa perheestä muuttaa kesken kaiken takaisin Suomeen.

Useat Junkkarien ystävien ja tuttujen kokemukset ovat kiinnostavia ja konkreettisia esimerkkejä hyvin tai huonosti menneestä ulkomaankomennuksesta, mutta monesti kustannustoimittaja olisi voinut antaa punakynän laulaa. En usko, että ketään kiinnostaa, kun Junkkarit kertovat tavanneensa Brysselissä seitsemän vuotta asuneen pariskunnan, Pian ja Petrin ”Manneken Pis - patsasta vastapäätä olevassa ravintolassa” tai kun he selvittävät näkemyksiään Barcelonasta muutaman päivän ”kokemuksen” perusteella. Rönsyjä olisi voinut karsia useita kymmeniä sivuja, jotta tärkein olisi tullut paremmin esiin.

Kaija Maria ja Lari Junkkari

Nykyajan paimentolaiset - työ ja koti maailmalla.

Otava, 267 sivua

Tuoreimmat osastosta