20030278 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Britannian kesäalet alkoivat jo

Kauppa houkuttelee kaikkoavia kuluttajia reiluilla tarjouksilla

14.4.2003 20:17

Britannian kauppakaduilla on vuodenaikaan nähden hämmästyttävän paljon alennusmyyntikylttejä. Maaliskuussa vähittäiskauppiaiden myynti petti odotukset, kun Irakin sota, huhtikuun veronkorotukset ja tavallista myöhempään osuva pääsiäinen pitivät kuluttajien kukkaronnyörit kiinni.

Nopeaa helpotusta tilanteeseen tuskin on luvassa, sillä britit pelkäävät nyt myös asuntojen hintojen laskua. Viime vuosien hulppean kulutusjuhlan taustalla ovat olleet kohonneet asuntojen hinnat, jotka ovat saaneet kansalaiset ottamaan velkaa kotejaan vastaan.

Britannian teollisuusliiton (CBI) tekemän vähittäiskaupan barometrin saldo jäi 13 prosenttia miinukselle. Saldoluku saadaan kun myyntiään lisänneiden kauppiaiden määrästä vähennetään myyntinsä pienenemisestä kertovien kauppiaiden määrä.

Yhtä huonoon tulokseen barometri päätyi viimeksi heinäkuussa 1992.

Useimmat kauppiaat odottavat kuitenkin tämän kuun olevan hivenen maaliskuuta vilkkaampi, koska pääsiäinen yleensä siivittää myyntiä.

Menestyksensä varmistamiseksi kauppaketjut ovat kuitenkin aloittaneet kesäalet ajoissa. Muun muassa naisten vaatettaja Laura Ashley, tavarataloketjut Debenhams ja House of Fraser ja kodinkoneketju Currys houkuttelevat asiakkaita jopa 50 prosentin alennuksilla.

– Tänä vuonna alekaudesta tulee tavanomaista pitempi ja alennukset ovat aikaisempaa suurempia, arvioi British Retail Consortiumin analyytikko David Southwell yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Konsulttiyhtiö Ernst & Youngin mukaan tämän vuoden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana peräti 12 vähittäiskaupan yritystä on antanut tulosvaroituksen. Viime vuoden lopulla vaikeuksia oli vain kolmella yrityksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?