200301415 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU:n konventti suunnittelee EU-veroa

Julkaistu: 9.4.2003 20:09

EU:ta uudistava konventti ja komissio haluavat antaa EU:lle verotusoikeuden

Euroopan unionin uudistajat haluavat panna kansalaiset ja yritykset maksamaan EU-veroja, jotka menisivät kansallisten budjettien ohi suoraan EU:n kassaan.

Konventin puheenjohtaja Valery Giscard d´Estaing perustelee EU-veroja sillä, että se lähentäisi kansalaisia unioniin. Kansalaiset tietäisivät, kuinka vähän tai paljon EU-toimielimet oikeasti tulevat maksamaan.

Nykyisin jäsenmaat rahoittavat suurimman osan EU:n toiminnasta suorilla budjettimaksuilla, jotka määräytyvät kunkin jäsenmaan bruttokansantulon perusteella.

EU:n nykyinen omien varojen järjestelmä on niin monimutkainen, että edes poliittinen eliitti – puhumattakaan konventin jäsenistä – ei ymmärrä miten se toimii.

Oma vero komission vanha haave

Euroopan komission puheenjohtaja Romano Prodi sekä budjettikomissaari Michaele Schreyer ajavat EU-veroa konventin kautta. Heidän poliittisena neuvonantajanaan toimii italialainen komission virkamies Mario Nava, jonka kädenjälki näkyy myös konventin lausunnoissa.

Komissio on suunnitellut EU-veroja jo vuosikausia, mutta se ei ole koskaan keksinyt jäsenmaita tyydyttävää verotusmallia. Schreyer haluaisi yksinkertaistaa nykyistä omien varojen järjestelmää, joka perustuu perinteisiin tulli-, sokeri- ja maatalousmaksuihin, arvonlisäverotuloihin sekä suoriin budjettimaksuihin.

Komission mielestä EU voisi periä kansalaisilta tai yrityksiltä erilaisia ympäristö- ja energiaveroja, kuten hiilidioksidiveroja. Komissio on puhunut myös kulutushyödykkeille asetettavista EU-veroista. Komission logiikan mukaan EU:n suosio kuluttajan silmissä kasvaisi, jos tupakka-askin kylkeen iskettäisiin eurovero.

Arvonlisäveroyksinkertaisemmaksi

Komissio haluaisi yksinkertaistaa nykyistä arvonlisäveron perimistapaa, jonka valvonta tuottaa komissiolle suunnattomasti työtä.

EU-maat joutuvat toimittamaan osan keräämistään arvonlisäverotuloista EU-kassaan. Alv-kanta vaihtelee suuresti. EU on luonut aikoinaan järjestelmän, jonka pitäisi kohdella tasapuolisesti eri maita. Vaikka Suomessa on korkea alv-kanta, Suomi saa tasoitusta EU:n kassaan toimittamistaan alv-maksuista.

Jos EU ryhtyy perimään arvonlisäveroa kunkin maan todellisen alv-kertymän perusteella, jäsenmaat joutuvat yhtenäistämään alv-kantojaan.

Komissio onkin ajanut jo vuosikausia EU:n sisämarkkinoille yhtenäistä verokantaa. Jos EU-vero toteutuu, jäsenmaat menettävät pikkuhiljaa myös itsenäisyytensä verotasojen määräämiseen.

Moni suomalainen EU-rahoituksen asiantuntija tyrmää EU-veron. Heidän mielestään EU:n kassa tyhjenee, jos se menettää oikeutensa kerätä varoja jäsenmailta.

Bkt-pohjainen järjestelmä kohtelee jäsenmaita tasapuolisemmin kuin kulutusveroihin perustuva järjestelmä. Maat, joiden verotusjärjestelmä ei toimi yhtä tehokkaasti kuin Suomen, maksaisivat myös vähemmän jäsenmaksuja EU:n kassaan.

Tuoreimmat osastosta