200305512 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pekka Herlin oli tärkeä teollisuusvaikuttaja

Julkaistu: 4.4.2003 16:29

Eilen kuollut Koneen hallituksen puheenjohtaja ja pitkäaikainen pääomistaja Pekka Herlin oli merkittävä vaikuttaja suomalaisessa teollisuushistoriassa.

Herlin aloitti Kone Osakeyhtiön hallituksessa jo vuonna 1954 ja siirtyi operatiiviseen johtoon 1962. Herlinin kaudella Koneesta kasvoi hissialalla kansainvälinen suuryritys.

Kone oli aikoinaan suomalaisen teollisuuden kansainvälistymisen pioneereja ja metalliteollisuudessa suorastaan edelläkävijä. Tässä prosessissa Pekka Herlinin henkilökohtainen merkitys oli erittäin suuri. Ruotsalaisen Asean hissitoiminnot ostettiin jo vuonna 1968. Kone oli Herlinin johdolla aktiivisesti ja menestyksellisesti mukana myös Suomen ja Neuvostoliiton välisessä kaupassa, jossa henkilösuhteilla oli suuri merkitys. Myöhemmin Kone oli Pekka Herlinin johdolla myös edelläkävijä toimintojen keskittämisessä ja määrätietoisessa kansainvälistymisessä.

Koneen vallanjaosta Pekka Herlinin jälkeen on perillisten kesken ollut kiistoja, mutta näyttää siltä, että valtakysymykset omistajaperheen sisällä ovat ratkenneet, eikä Pekka Herlinin kuolema enää muuta tilannetta. Yhtiön toiminnan jatkuvuuteen tai linjauksiin tapahtuneella ei varmastikaan ole vaikutuksia.

Tuoreimmat osastosta