200307112 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Junavalmistaja Bombardier myy moottorikelkkansa

Talousvaikeuksissa oleva suuryritys aikoo jatkossa keskittyä vain lentokoneisiin ja juniin

4.4.2003 19:18

Kanadalainen lentokone-, juna- ja moottorikelkkavalmistaja Bombardier aikoo organisoida toimintansa uudelleen, myydä osiaan ja järjestää osakeannin saadakseen taseensa kuntoon.

Suuryritys on pahoissa rahoitusvaikeuksista ja lisäksi sen lentokonemyynti on romahtanut. Bombardier kertoi torstaina vuosituloksensa päätyneen 615 miljoonaa Kanadan dollaria eli noin 385 miljoonaa euroa tappiolle.

Yhtiö aikoo kerätä osakeannilla ainakin 800 miljoonaa Kanadan dollaria.

Bombardier keskittyy jatkossa vain lentokone- ja junanvalmistukseen. Se aikookin myydä muun muassa vapaa-ajantuote-liiketoimintaryhmänsä, joka valmistaa esimerkiksi Ski Doo -moottorikelkkoja ja vesijettejä. Ryhmän myynnistä pitäisi kertyä ainakin 1,5 miljardia Kanadan dollaria. Ryhmä teki viime vuonna voitollisen tuloksen ja 2,5 miljardin Kanadan dollarin liikevaihdon.

Suomen toiminnothyvässä mallissa

Ryhmään kuuluu myös Rovaniemellä toimiva Bombardier-Nordtrack, joka valmistaa Lynx-moottorikelkkoja ja Ski Doo -hyötykelkkoja.

– Meillä on 240 työntekijää Rovaniemellä, ja tuotteistamme menee vientiin 80 prosenttia, kertoo talousjohtaja Mika Vuosku.

Vuoskun mukaan toiminta Suomessa on hyvin kannattavaa. Liikevaihto viime vuonna oli 104 miljoonaa euroa ja tulos ennen veroja noin 12,5 miljoonaa euroa. Lynx- ja Ski Doo -kelkoilla on Euroopassa yhteensä yli 50 prosentin markkinaosuus.

– Meillä ei ole vaikeuksia Suomessa. Viime vuosi oli yhtiömme historian paras, Vuosku paljastaa.

Suomessa ei olla lainkaan pahoillaan tuoteryhmän myynnistä, koska vapaa-ajanvälineitä voidaan jatkossa kehittää ilman lentokonealan häiritsevää turbulenssia.

Emoyhtiö on lisäksi jo paljastanut, että Bombardierin perheenjäsenet ovat kiinnostuneet ostamaan vapaa-ajan liiketoiminnat yhdessä mahdollisen sijoittajaryhmän kanssa.

Nykyisin jo ympäri maailmaa toimiva 79 000 työntekijän Bombardier on perustettu vuonna 1942. Aluksi se keskittyi nimenomaan moottorikelkkojen valmistukseen.

Lentokonevalmistukseen Bombardier tuli vuonna 1986 ostettuaan Canadairin. Bombardier on maailman kolmanneksi suurin siviililentokoneiden valmistaja ja maailman suurin junavalmistaja.

Se on pörssiyhtiö, mutta yhtiön perustajan J. Armand Bombardierin perhe omistaa yhtiöstä 22 prosenttia. Äänivallasta perheellä on 63 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?