2003068 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eero Lehden lausunnotjakavat yrittäjäkenttää

Julkaistu: 3.4.2003 15:21

Osa kenttäväestä pelkää puheenjohtajan politikoinnin olevan pian liikaa Jussi Järventaukselle

Suomen Yrittäjien puheenjohtajan Eero Lehden eduskuntavaalien alla antamat räväkät sanomalehtihaastattelut jakavat yrittäjäkenttää. Kriitikkojen mielestä Lehti pilaa politikoinnillaan, porvarihallituspuheillaan ja SAK:n pakkopaita-vertauksillaan toimitusjohtaja Jussi Järventauksen ja edellisen puheenjohtaja Risto Heikkilän vuosia kestäneen työn, jolla oli rakennettu toimivat yhteiskuntasuhteet ja raotettu ovea myös tupo-saliin.

Osa on ehtinyt säikähtää sitäkin, että asialinjan takuumiehenä tunnettu Järventaus kyllästyy puheenjohtajan irtiottoihin ja hakeutuu muualle töihin.

Kenttäväen spekulointia ei ole vähentänyt kokoomuslaisen Jussi Järventauksen nimen nousu mukaan Vantaan kaupunginjohtajapeliin, vaikka kyseinen paikka olikin paalutettu sosiaalidemokraateille.

Puheenjohtajan kannanotoista hermostuneet järjestöaktiivit ovatkin halunneet muistuttaa Lehteä siitä, ettei SY ole poliittinen järjestö. Asia on noussut esiin myös yrittäjien hallituksessa.

Kannattajat kovanlinjan kannalla

Lehden puheille löytyy aluejärjestöihin tehdyn soittokierroksen perusteella myös kosolti kannatusta.

Monien mielestä puheenjohtajan kannanotot ovat olleet kohdallaan ja räväkkyys on vain tarpeen, kun järjestölle haetaan eduskuntavaalien jälkeen uusia asemia ja vaikutusväyliä.

– Tässä on siirrytty myötäkarvasta vastakarva-taktiikkaan, eikä se välttämättä ole huono asia. Politiikan ja politiikkojen henkilökohtaisen leimaamisen kanssa tietysti pitäisi olla varovaisempi, sillä kenttäväessä on muitakin kuin oikeistolaisia, kommentoi eräs aluejärjestön edustaja.

Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtajan Jari Jokilammen mukaan puhelimet pirisivät ahkerasti vaalien alla, ja kannanottoja kertyi puolesta ja vastaan.

Räväkämmän linjan kannattajat kuuluivat pitäneen Lehden suorasukaisesta tyylistä ja tietoisesti provosoivista keskustelunavauksista.

Osa taas oli sitä mieltä, etteivät puheenjohtajan lausunnot ole nykypäivää ja istuvat huonosti Järventauksen aikana rakennettuun järjestökulttuuriin.

– Kyllähän Eero Lehti on ottanut järjestössä isännän äänen ja se näkyy myös mediassa. Aiemmin tuo julkisuus keskittyi Järventauksen ympärille, toteaa Jokilampi.

Järventauksen lähtöolisi iso menetys

Puheenjohtajan ja toimitusjohtajan erilaiset tyylit ovat herättäneet kentällä pohdintoja myös siitä, kyllästyykö Järventaus pestiinsä ja hakeutuu muihin tehtäviin.

– Tätäkin pelkoa on väläytelty. Järventauksen lähtö olisi kyllä yrittäjäjärjestölle iso menetys, toteaa Jokilampi.

Yleinen näkemys kuitenkin on, ettei johtokaksikon välillä ole isompia linjaristiriitoja. Järventauksen työmotivaatiokin on kuulemma sitä luokkaa, ettei hänen uskota vilkuilevan sivuilleen. Kenttäväen kahtiajakoa pidetään kuitenkin aluejärjestöjen johdossa ikävänä ilmiönä. Tilanteen tosin uskotaan ajan myötä tasoittuvan.

– Kyllä kahden aikuisen miehen pitää pystyä sovittelemaan näkemyseronsa, jos sellaisia on, oli eräs aluejärjestökommentti.

Jussi Järventauksen mukaan yhteistyö toimii puheenjohtajan kanssa asianmukaisesti ja hallituksen antamilla linjoilla.

– Tietysti asioiden ilmaisutavoissa on ihmisten välillä eroja.

Vantaan kaupunginjohtajaspekulaatioita Järventaus pitää vantaalaisten omina ajatuksina.

Tuoreimmat osastosta