200309733 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kesämökkien kysyntä jatkuu vilkkaana

Julkaistu: 3.4.2003 18:32

Kesämökkejä myydään tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna. Näin arvioi kiinteistövälitysyhtiö Kiinteistömaailma asunto- ja lomakiinteistökauppaa koskevassa barometrissaan.

– Tänä vuonna kysyntä voi hyvinkin kasvaa 5–10 prosenttia, ja tämä tarkoittaa todennäköisesti myös hintojen nousua viime vuodesta, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Paavo Aunola.

Kolmannes kyselyyn osallistuneesta 170 kiinteistövälittäjistä arvioi, että kauppamäärät kasvavat viime vuodesta. Noin puolet uskoo, että myyntiajat lyhenevät. Eniten kysytään isojen kaupunkien läheisyydessä sijaitsevia rantakiinteistöjä.

Mummonmökeilläkysyntää

Kuivan maan mummonmökkejä kysytään hämmästyttävän paljon. Kaikkein suurin kysyntä kohdistuu kuitenkin omarantaisiin lomakiinteistöihin, sellaisiin joita voidaan käyttää ympäri vuoden, Aunola sanoo.

Kysyntää pönkittävät kuluttajien korkea luottamus omaan talouteen ja matalat lainojen korot. Myös huonot uutiset ulkomailta lisäävät ostohalukkuutta.

– Kun maailmalla riehuu keuhkokuume-epidemia ja sota, ihmiset ehkä haluavat taas viettää enemmän aikaa kotimaan mökkeilyn parissa.

Kauppaa rajoittaa sopivien mökkien puute. Kiinteistömaailman mukaan Suomessa on paljon perikuntien omistuksessa olevia mökkejä, joita ei käytetä, mutta jotka eivät tule myyntiin.

– Nyt kannattaisi laittaa sellaiset mökit myyntiin ja laittaa rahat tuottamaan muualle, Aunola neuvoo.

Tuoreimmat osastosta