200303070 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suuryritykset suunnittelevat mittavia IAS-investointeja

Julkaistu: 1.4.2003 17:04

Väitän, että suuressa osassa Suomen isoimmista yrityksistä tehdään vielä tänä vuonna merkittäviä investointeja IAS:n takia, toteaa Hyperion Solutionsin toimitusjohtaja Mika Salminen.

Hän on hyvin hajulla yritysten investointiaikeista, sillä Hyperionin seuranta- ja raportointiohjelmistoja käyttää valtaosa Suomen 50 suurimmasta yrityksestä.

Tilinpäätösraportoinnin kannalta IAS-käytäntöön siirtyminen ei tarkoita kaikille listayhtiöille välttämättä muuta kuin tilinpäätösrakenteen muuttamista. Monien yritysten ei tarvitse uusia järjestelmiään, mutta kaikkien on tehtävä niihin joitakin muutoksia, koska vanhat järjestelmät tuottavat tulevaisuudessa vääränmuotoista tietoa. IAS:n vaatimat tiedot tulevat edelleen yrityksen perusjärjestelmistä, mutta entistä tarkempi raportointi muuttaa tiedon esitysmuotoa. Osalla yrityksistä on edessään iso remontti.

Järjestelmäremontteihin on Salmisen mukaan kolme syytä. Osa vanhoista järjestelmistä on jo niin kuormitettuja, etteivät ne enää veny uuden kirjanpitokäytännön tarpeisiin. Osassa monikansallisista konserneista halutaan siirtyä hajautetusta mallista keskitettyyn, jossa kaikki tytäryhtiöt raportoivat lukunsa samalla tavalla.

Kolmas ja suurin syy Salmisen mukaan on se, että järjestelmiä ei kannata virittää vastaamaan vain tämänhetkisiä vaatimuksia. IAS-standardit ovat vielä keskeneräisiä ja pian voi olla edessä uusi remontti. Riittävän suuri uudistus nyt takaa järjestelmän suorituskyvyn myös tulevaisuudessa.

– Pieni pelko on takapuolessa, että aika loppuu kesken, sanoo Salminen.

Hän tietää, että lähes kaikissa yrityksissä IAS:ää on mietitty ja suunnitelmia on tehty. Salmisen mielestä aika loppuu ainakin niiltä, jotka aikovat kehittää järjestelmäänsä niin, että se selviää niukin naukin IAS:n nykyvaatimuksista.

– Aina kannattaa varautua vähän suurempaan hässäkkään kuin päältä näyttää.

Tuoreimmat osastosta