200304810 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hymypoika kuvataan Tähtien sodan tekniikalla

1.4.2003 16:34

Pari viikkoa sitten alkoivat Helsingissä Hymypoika-elokuvan kuvaukset. Normaalin filmin sijasta kuvauksessa käytetään digitaalista high definition -kameraa. Samalla tekniikalla kuvasi myös George Lucas uusimmat Tähtien sota sarjan elokuvat.

– Ohjaaja Jukka-Pekka Siilin metodi perustuu kahteen kameraan ja aika runsaaseen materiaalin käyttöön. Kun materiaalin määrä on suurempi, hd-kameran käyttö alkaa muuttua filmiä edullisemmaksi, kertoo Aleksi Bardy, yksi elokuvan tuottajista.

– Lisäksi hd-kameralla voidaan ottaa pidempiä otoksia, mikä sekin liittyy ohjaajan tyyliin.

Tuotantoryhmässä suhtauduttiin uuteen tekniikkaan ennakkoluuloisesti, joten laitteita testattiin huolellisesti ennen valintaa. Digikamera pitää hämärästä ja heikosta valosta, sen sijaan kirkas auringonvalo on myrkkyä kuvan laadulle. Digitaalinen kuvaus sopii hyvin studiomaisiin paikkoihin, jotka voidaan valaista huolellisesti.

– Vaikutus kuvaajan ja valaisijan työskentelyyn on tietysti iso, mutta tuottajan ja katsojan näkökulmasta erot eivät ole kauhean suuria. Väittäisin, että vain harjaantunut katsoja näkee erot, eivätkä nekään ole hyvä-huono-akselilla, Bardy sanoo.

Bardy vertaa kuvan laatua Super 16 -filmiin. Todennäköisesti digikuva on kuitenkin vielä heikompi kuin 35 millin filmi. Digikuvauksen ansiosta elokuvan teosta jää pois filmin kehitys ja siirto tietokoneelle editointia varten, koska kuvattu aineisto voidaan siirtää suoraan sähköiseen editointiin.

Suurin huoli on kameroiden kestävyys ja laatu.

– Toisin kuin maallikot usein uskovat, elokuvafilmikamera on käsittämättömän luotettava laite. Niitä on käytetty vuosikymmeniä Saharan hiekkamyrskyistä pohjoisnavalle, ja ne toimivat erittäin hienosti jos ne huolletaan hyvin, Bardy sanoo.

Esimerkiksi kosteuden tiivistyminen voi aiheuttaa häiriöitä sähkölaitteisiin, kun siirrytään pakkasesta sisälle siirryttäessä. Kooltaankin hd-kamera on suurempi kuin Super 16 -kamera, mutta linssivalikoima on pienempi.

– Luulen, että jossain vaiheessa digikamerat menevät filmikameroiden ohi kaikissa olosuhteissa, mutta siihen on kyllä vielä aikaa, pohtii Bardy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?