200308804 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Punamultapuolueet pitävätkiinni menolisäyksistä

Julkaistu: 1.4.2003 19:46

Keskusta esittää Jäätteenmäkeä pääministeriksi, demarit kaipaavat yhä pelisääntökeskusteluja

Uuden hallituksen on ensimmäisenä tehtävänään laadittava kattava talouskasvua ja työllisyyttä edistävä ohjelma. Tämä oli asetettu tavoitteeksi kaikkien suurimpien puolueiden eduskuntaryhmien vastauksissa, jotka toimitettiin eilen hallitustunnustelijalle, keskustan puheenjohtajalle Anneli Jäätteenmäelle.

Keskustalla ja sosiaalidemokraateilla talousohjelmaan kuuluivat edelleen mittavat julkisten menojen lisäykset ja maltilliset veronkevennykset. Kokoomus oli vastauksessaan lähempänä valtiosihteeri Raimo Sailaksen (sd.) työllisyystyöryhmän linjauksia.

Jäätteenmäki totesi vastaukset saatuaan, ettei vastauksissa ollut suuria yllätyksiä verrattuna puolueiden vaaliohjelmiin. Jäätteenmäki jatkaa hallitustunnusteluja keskiviikkona tapaamalla kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat. Hän ei tiistaina kommentoinut mitenkään neuvottelujen aikataulua tai sitä, milloin pääministerin nimi selviää.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Mauri Pekkarisen mukaan puolue vauhdittaisi talouskasvua parantamalla yrittäjyyden edellytyksiä ja lisäämällä tutkimuksen ja tuotekehityksen rahoitusta. Eduskuntaryhmänsä vastauksen Jäätteenmäelle toimittanut Pekkarinen korosti myös sitä, että hallituksen tulee uudistaa hyvinvointiyhteiskuntaa.

Keskustan talouspolitiikan keinovalikoimaan kuuluvat yhä matalapalkkaisen työn tukeminen 500 miljoonalla eurolla niin sanotun Holm–Vihriälä -mallin avulla ja pienipalkkaisiin painottuvat 500 miljoonan euron veronkevennykset. Yrittäjyyttä vahvistaviin toimiin puolue haluaisi 150–200 miljoonaa euroa.

Tämän lisäksi keskusta esittää noin miljardin euron menonlisäyksiä muun muassa peruspalveluihin.

Demarit nostivat esiin kolmikannan

Sosiaalidemokraatit haluaisivat valmistella hallituksen talous- ja työllisyysohjelman kolmikantaisesti työmarkkinaosapuolten kanssa. Myös sosiaalidemokraatit kiirehtivät ohjelman rakentamista.

Sosiaalidemokraatit haluavat lisäksi takeet siitä, että hallituksessa vallitsee luottamuksen ilmapiiri.

– Irakin sota on puhjennut vaalien jälkeen. Uuden hallituksen pitää olla kiinteä ja eheä ja työskentelyssä vaaditaan sataprosenttinen luottamus, puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kalliomäki sanoi.

Sosiaalidemokraatit käyttäisivät työttömyyden hoitoon ja palveluihin 1,5 miljardia euroa, josta 1,1 miljardia olisi pysyviä menoja. Työllisyyden ja yrittäjyyden edistämiseen puolue käyttäisi 500 miljoonaa euroa.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz haluaa, että uusi hallitus laatii etupainotteisesti laajan talouskasvua tukevan ohjelman. Se voisi Zyskowiczin mukaan myötäillä aika pitkälti Sailaksen työryhmän linjauksia. Kokoomus haluaisi kuitenkin käyttää Sailaksen työryhmästä poiketen osan liikkumavarasta työnantajamaksujen alentamiseen.

Punamultaayritetään ensin

Uuden hallituksen pohjaan vastaukset eivät paljon lisävaloa tuoneet. Kaikki puolueet ilmoittivat, että ne haluavat jatkaa hallitusneuvotteluja.

Hallitusta yritetään ensi vaiheessa rakentaa keskustan ja sosiaalidemokraattien muodostaman rungon varaan, mutta kokoomuskaan ei Zyskowiczin mukaan ole vielä heittänyt pyyhettä kehään.

Keskusta asetti omassa vastauksessaan tavoitteekseen sen, että uusi hallitus muodostettaisiin Jäätteenmäen johdolla. Sosiaalidemokraatit puolestaan eivät ole luopuneet tavoittelemasta pääministerin paikkaa.

Tuoreimmat osastosta