200303730 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lisää heikkoja tilastoja USA:sta ja Japanista

Julkaistu: 1.4.2003 10:17

Yhdysvaltojen eilinen Chicagon ostopäälliköiden indeksi oli selkeästi odotettua heikompi ja painui 54,9 pisteestä 48,4 pisteeseen. Indeksin uusien tilausten kantaa mittaava osa painui 59 pisteestä 52,5 pisteeseen ja tuotantokomponentti 62,4 pisteestä 49,1 pisteeseen. Tuotantokustannusten komponentti sen sijaan nousi 54,9 pisteestä 62,8 pisteeseen energian ja raaka-aineiden hintojen nousun vuoksi. Vaikka Chicagon indikaattori vaihteleekin yleensä voimakkaasti ja on melko herkkä arvopaperimarkkinoiden liikkeille, on odotettua heikompi pisteluku huolestuttava uutinen Yhdysvaltojen taloudelle. Tänään julkistettavan kansallisen ostopäälliköiden ISM-indeksin arvioidaan painuvan teollisuustuotannon supistumista osoittavaan 49 pisteeseen helmikuun 50,5 pisteestä. Heikentyvä teollisuustuotanto merkitsisi Yhdysvaltojen talouden olevan entistä enemmän kulutuksen varassa ja kasvuodotusten jatkavan hiipumistaan. Federal Reserve saattaa ryhtyä elvytystoimiin jo huhtikuussa, erityisesti jos Irakin sota jatkaa mutkistumistaan.

Japanin keskuspankin tämänaamuinen, neljännesvuosittain ilmestyvä Tankan-raportti kertoi Japanin teollisuusyritysten tilannearvion heikentyneen vastoin odotuksia. Pessimististen tilannearvioiden osuus tutkimukseen osallistuneista yrityksistä ylitti positiivisten tilannearvioiden osuuden 10 prosenttiyksiköllä, kun ennakolta eron arvioitiin painuvan tammikuun yhdeksästä kahdeksaan prosenttiyksikköön. Laskevat osakekurssit ja epävarmuus Yhdysvaltojen markkinoiden ostokyvyn kehityksestä painavat erityisesti viejien tilannearvioita. Euroalueen eiliset tilastot eivät tuoneet yllätyksiä.

Osakemarkkinoilla hermoilu jatkui. Yhdysvalloissa Dow Jones laski 1,9, S&P 500 1,8 ja Nasdaq 2,1 prosenttia. Japanissa Nikkei laski 0,3 ja laajempi Topix 0,1 prosenttia. Chicagon ostopäällikköindeksi painoi Hang Sengin prosentin ja Kopsin 0,6 prosentin laskuun.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotisen viitelainan tuotto painui 1,5 prosentista 1,48 prosenttiin. Kymmenvuotisen lainan tuotto laski reippaasti, 3,9 prosentista 3,77 prosenttiin Chicagon indeksin vähennettyä pelkoa korkotason nopeasta noususta. Saksan tuotot olivat eilen laskusuunnassa ja jatkanevat tänään. Kaksivuotisen viitelainan tuotto painui eilen 2,5 prosentista 2,4 prosenttiin, alle EKP:n ohjauskoron tason, mikä heijastaa kohoavia koronlaskuodotuksia. 10 vuoden tuotto laski 4,12 prosentista 4,04 prosenttiin. Rahamarkkinakorot ovat entistä vakuuttuneempia siitä, että EKP laskee korkoaan joko touko- tai kesäkuussa muttei vielä ylihuomenna.

Valuuttamarkkinoilla dollari painui 120 jenistä 118 jeniin ja euro kipusi 1,08 dollarista 1,09 dollariin. Jeniä vastaan euro sahaili 128,5 ja 129,5 jenin välillä. Japanissa alkanut uusi tilikausi kasvattaa tavallisesti japanilaisten vakuutusyhtiöiden ulkomaisia arvopaperisijoituksia ja heikentää jeniä, mutta tänä vuonna reaktio saattaa jäädä tavallista rajoitetummaksi Irakin sodan dollarin kurssiin aiheuttaman epävarmuuden vuoksi. Euro saattaa vahvistua jeniä vastaan koska yhteisvaluutan korkosijoitusten tuottotaso on sekä amerikkalaisiin että japanilaisiin verrattuna houkuttelevalla tasolla.

Päivän tärkein tilastouutinen on Yhdysvaltojen kansallinen ostopäälliköiden indeksi, joka kertoo maaliskuun teollisuustuotannon kehityksestä. Sen ennakoidaan osoittavan tuotannon supistumista, mutta kuinka paljon on toistaiseksi avoin kysymys. Euroalueelta saadaan tietoa Saksan vähittäiskaupasta, Ranskan kuluttajaluottamuksesta ja helmikuun työttömyysasteesta ja tiedot vaikuttavat osaltaan EKP:n torstaiseen korkopäätökseen. Sota kuitenkin jatkuu ja hallitsee sekä maailman että markkinoiden uutistapahtumia.

Tuoreimmat osastosta