200303209 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiistelty Halliburton-yhtiö vetäytyy Irakin urakoista

Julkaistu: 31.3.2003 20:33

Varapresidentti Cheneyn entisen yhtiön uskottiin korjaavan suurimman potin Irakin rakentamisessa

Yhdysvaltain varapresidentin Dick Cheneyn entinen yhtiö Halliburton on vetäytynyt Irakin jälleenrakentamisen urakkakilpailusta, kun sen muita parempi asema urakoita jaettaessa on joutunut kritiikin kohteeksi Yhdysvalloissa.

Energia- ja rakennusjätti Halliburtonin arvioitiin etukäteen olevan eniten Irakin jälleenrakentamisesta hyötyvä yhtiö. Sen odotettiin saavan Irakista jopa kahden miljardin dollarin urakat hoitaakseen.

Kritiikkiä yhtiötä kohtaan on herättänyt sen suosikkiasema valtion hovihankkijana ja se, että varapresidentti Cheneyllä on edelleen taloudellisia kytköksiä yhtiöön, jonka pääjohtaja hän oli vuoteen 2000 asti ennen varapresidenttiyttään.

Cheney saa yhtiöstä edelleen kuukausittaista erorahaa, joka juoksee vielä parin vuoden ajan. Hän on itse kiistänyt olevansa mitenkään sidoksissa yhtiön hankkeisiin tai urakoiden jakamiseen.

Halliburton itse ei ole kertonut syytä vetäytymiselleen Irakin jälleenrakentamisen urakkakilpailusta. Julkisuudessa on kuitenkin yleisesti arvioitu, että joko valtiojohto on kehottanut sitä jättäytymään pois tai yhtiö on itse halunnut putsata mainettaan kritiikin sitä kohtaan yltyessä.

Täysin Halliburton ei kuitenkaan jää nuolemaan näppejään, sillä ennen epäilyjä herättänyttä isoa urakkakilpailua yhtiölle ehdittiin jo antaa ilman mitään tarjouskilpaa hoidettavaksi Irakin öljykenttien palojen sammuttaminen. Kyse voi olla jopa noin miljardin dollarin sopimuksesta palojen laajuudesta riippuen.

Urakkakilpailuvaalirahoittajille

Tarjouskilpailu, josta Halliburton nyt vetäytyy, on herättänyt voimakasta kritiikkiä myös maailmalla. Tämä tarjouskilpailu oli tavallisesta poiketen salainen ja avoin vain kuudelle mukaan kutsutulle amerikkalaisyhtiölle. Kyseiset yhtiöt ovat kaikki olleet republikaanisen voimakkaita tukijoita ja vaalirahoittajia. Edes brittiyhtiöt eivät ole päässeet mukaan.

Halliburtonin lisäksi urakkakilpailuun kutsuttiin yhtiöt Bechtel, Fluor, Louis Berger, Parsons ja Washington Group International.

Urakoita jakava viranomainen USAID on puolustellut suljettua prosessia nopeammaksi, kun turvallisuustakuut ovat amerikkalaisyhtiöiden osalta valmiiksi kunnossa.

Tarjouskilpailussa on kyse mittavasta, 600 miljoonan dollarin urakasta, joka todennäköisesti paisuu vielä suuremmaksi. Tehtävänä tulee olemaan muun muassa Irakin tie-, vesi- ja sähköverkon uudelleen rakentamista ja sairaaloiden ja koulujen korjaamista.

Kaikkiaan USA on ennakoinut käyttävänsä Irakin jälleenrakentamiseen ja alueen humanitääriseen apuun 2,4 miljardia dollaria.

Halliburton, joka on maailman toiseksi suurin öljykenttienhoitoa tarjoava yhtiö, on ollut vuosikymmenet Pentagonin hovihankkija. Se hoiti Kuwaitin jälleenrakennusta ja öljykenttäpalojen sammutusta edellisen Persianlahden sodan jälkeen ja avusti amerikkalaisia rauhanturvajoukkoja Balkanilla. Se oli mukana Pentagonin apujoukoissa myös Vietnamin sodan ja toisen maailmansodan aikana.

Nytkin yhtiö haki jo ennakkoon, helmikuun alussa, lehti-ilmoituksella työntekijöitä Irakin jälleenrakennusta varten.

Yhtiön taloutta ovat viime aikoina rasittaneet mittavat asbestikorvauskanteet.

Tuoreimmat osastosta