2003010417 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

MB Rahastot kokoaa tarkastusklusterin

Julkaistu: 31.3.2003 19:47

Valtio saa Autokatsastuksesta kauppahintana ja ylimääräisinä osinkoina 71 miljoonaa euroa

Suomen Autokatsastuksen eilen valtiolta ostanut MB Rahastot kokoaa Autokatsastuksen ja aiemmin omistamansa teknisen tarkastusyhtiön Inspectan ympärille laajan tarkastusyritysten kokonaisuuden. ”Tarkastus-, testaus ja sertifiointitoimintojen osaamisklusteria” on tarkoitus kasvattaa edelleen yritysostoin, kunhan lisää valtion ja kuntien ulkoistettavia tarkastustoimintoja tulee myyntiin.

MB Rahastojen partnerin Hannu Puhakan mukaan tarkastustoiminnassa työskentelee kaikkiaan 7 000 – 8 000 henkilöä, joista Autokatsastuksen oston jälkeen siis lähes 1 400 henkilöä MB Rahastojen enemmistöomistamissa yhtiöissä. MB Rahastojen tarkastusklusterin liikevaihto on tarkoitus kasvattaa muutamassa vuodessa 120 – 150 miljoonaa euroon. Autokatsastuksen ja Inspectan yhteenlaskettu liikevaihto viime vuonna oli noin 90 miljoonaa euroa.

Valtion ja kuntien nykyisin viranomaistyönä tehtävillä tarkastuksilla on lukemattomia kohteita VR:n junavaunuista palotarkastuksiin tai elintarviketarkastuksiin. Ulkoistamispotentiaalia tarkastustoiminnoissa on MB Rahastojen laskujen mukaan ainakin yli sadan miljoonan euron liikevaihdon verran.

MB Rahastot uskoo, että viranomaisten hoitama tarkastustoiminta vähenee ja tarkastukset siirtyvät kaupallisille yrityksille. Teknisten tarkastusten kysyntä kasvaa standardien ja normien lisääntyessä. MB rahastot uskoo eurooppalaisten tarkastusyritysten päätyvän lopulta pörssiin, mutta julkistettavaa listausaietta tai täsmällistä irtautumisaikataulua tarkastusklusteristaan MB Rahastoilla ei ole.

Sasi kehui hintaa hyväksi

Eilen solmitun kaupan tiedotustilaisuudessa viimeisiä aikojaan liikenneministerinä toimiva Kimmo Sasi (kok.) myhäili valtion saavan Autokatsastuksesta hyvän hinnan. Valtio saa 59 miljoonan euron kauppahinnan ja 12 miljoonan euron ylimääräisen osingon.

Sasin mukaan lukuisten ostajaehdokkaiden kilvan ratkaisi vain raha, mutta myyjää viehätti myös MB Rahastojen visio kotimaisen tarkastusklusterin rakentamisesta.

Viime viikolla VR:n hallituksen äkkiremontoinut Sasi vitsaili tiedotustilaisuudessa, etteivät vahtimestarit ole häntä kantaneet vieläkään ulos ministeriöstä, vaikka viime viikon useissa uutisissa hänen kerrottiin jo olleen viimeistä päiväänsä ministerinä. Sasin mukaan Autokatsastuksen myynnin venyttämisessä seuraavalle hallitukselle ei olisi ollut järkeä, koska kaupanhieronnan tarpeeton pitkittäminen tekee pahaa kaupattavalle yritykselle.

Sasin näkemystä asettui tukemaan Suomen Autokatsastuksen toimitusjohtaja Lasse Korppi, josta tulee mbo-kaupassa vähemmistöomistaja johtamaansa yritykseen. Korppi ja neljä muuta Autokatsastuksen ylintä johtajaa ostavat osakkeista yhteensä kymmenen prosenttia.

Autokatsastuksen myyntiä on valmisteltu viime vuoden alkupuolelta lähtien. Eduskunta antoi täydellisen myyntivaltuutuksen viime kesäkuussa. Mitään erityisen poliittista myyntiprosessin päättämiseen ei siis liittynyt. Autokatsastuksen yksityistäminen on jatkoa alan kilpailun vapauttamiselle vajaat kymmenen vuotta sitten.

Iso kauppa ostajalle

Pääomasijoitusyhtiö MB Rahastot syntyi 1980-luvun lopulla Postipankissa, nykyisin se on avainhenkilöidensä omistama. Toimitusjohtaja on Juhani Suomela. Sijoitettavat varat ovat peräisin lähinnä eläkelaitoksilta ja vakuutusyhtiöiltä.

MB Rahastojen hallinnoimien rahastojen pääomat ovat yhteensä 290 miljoonaa euroa ja tehtyjen sijoitusten määrä on 200 miljoonaa euroa. Autokatsastuksen osto on siis iso pala ostajalle.

MB Rahastojen aiempiin sijoituksiin kuuluvat esimerkiksi rehuyhtiö Avena Feed sekä Engel-Yhtymä. Vuonna 2000 MB Rahastot irtautui nykyisin miljardiyritykseksi kasvaneesta Elcoteqista, johon se meni osakkaaksi vuonna 1996. MB Rahastojen 20 sijoituksesta tappiota ei ole tuottanut yksikään.

Tuoreimmat osastosta