200306698 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokian osakkuusyhtiö Nextrom ei löydä töitä

Julkaistu: 28.3.2003 14:52

Tele- ja dataverkkojen rakentaminen on jumissa

Sveitsissä pääpaikkaansa pitävä Nokian osakkuusyhtiö Nextrom kärsii yhä telealan pudotuksesta. Myös Vantaalla toimivan yhtiön tuotteilla rakennetaan tele- ja dataverkkoja. Optisen kuidun ja valokaapelin valmistuslinjojen ja palveluiden toimittaja kärsi kysynnän heikkoudesta viime vuonna.

Nextromin liikevaihto puolittui toissa vuoden 273 miljoonasta frangista viime vuonna132 miljoonaan frangiin eli 185 miljoonasta eurosta 89 miljoonaan euroon. Tappio syveni 11 miljoonasta eurosta 35 miljoonaan euroon.

Yhtiön rahoitusjohtaja Markus Knuesli selittää liikevaihdon pudonneen myös yhtiön osien myymisen takia. Nextrom sulki viime vuonna toimipaikkojaan ja vähensi väkeä myös Vantaalla. Pääosakas Nokia tuli apuun uudella 40 miljoonan dollarin lainalla.

Knuesli odottaa Nextromin liikevaihdon alenevan ja tappiota kertyvän tänäkin vuonna.

Markkinat ovat surkeat USA:ssa ja Euroopassa

Yhtiön toimitusjohtaja Jouni Heinonen valittaa alan näkymiä yhä heikoiksi.

– Yhdysvaltain markkinat ovat niin surkeat, että investointitahti on siellä käytännössä nolla. Eurooppa ei rakenna laajakaistalinjoja, joten en näe käännöksen mahdollisuutta vielä tänä vuonna.

Hyvä uutinen on, että alan ylikapasiteetti on nyt vähentynyt.

– Meille tärkein markkina-alue on Kiina, jossa tilaukset lisääntyvät yhä 15 prosenttia vuodessa. Myös Japani vetää hyvin. Parin viime kuukauden aikana olemme saaneet Lähi-idästä useita tiedusteluja, jotka tulkitsen niin, että siellä valmistaudutaan jo sodanjälkeiseen aikaan, Heinonen sanoi eilen puhelinkonferenssissa.

Nextrom perusti viime syksynä suomalaisen suunnittelutoimiston Etteplan Oyj:n kanssa yhteisyrityksen valmistuslinjojen ja automaation suunnitteluun Vantaalle.

Heinonen on tyytyväinen yhteisyrityksen alkuun. Se palvelee myös muita asiakkaita.

Tuoreimmat osastosta