200303826 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Huolet sodanpitkittymisestä laskivatpitkiä korkoja

Julkaistu: 25.3.2003 18:12

Eurooppalaisten viitelainojen korot jatkoivat painumistaan alemmille tasoille. Korkomarkkinoita pönkittivät huolet sodan pitkittymisestä Irakissa. Seurauksena sijoittajat siirsivät pääomiaan turvallisina pidettyihin valtioiden lainapapereihin. USA:n kuluttajien luottamusraportti ei aiheuttanut reaktioita sotatapahtumien imiessä markkinoiden huomion.

– Tämä tulee olemaan totaalinen mediamarkkina siinä mielessä, että pörssi-, korko- ja valuuttamarkkinat tulevat liikkumaan täysin sen mukaan, mitä sodasta raportoidaan, Handelsbankenin pääekonomisti Carlo Eräkallio totesi.

Maanantaina korkomarkkinoita vahvisti osaltaan presidentti Saddam Husseinin uhmakas televisioesiintyminen. Eilen nousi esiin huoli kemiallisista aseista, joita voitaisiin käyttää Yhdysvaltojen joukkoja vastaan pääkaupungin lähellä.

Amerikkalaiskuluttajien luottamus putosi maalikuussa alimmilleen kymmeneen vuoteen. Luottamusindeksi vastasi likimain odotuksia.

Eräkallion mukaan luvusta ei kannata vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä USA:n kulutuksen suhteen.

– Teollisuus irtisanoo, mutta täytyy muistaa, että teollisuus työllistää USA:ssa vain 13 prosenttia työvoimasta. Työllisyys on edelleen hyvällä tasolla, mikä vaikuttaa enemmän kulutukseen, ei niinkään kuluttajien sentimentti, Eräkallio totesi.

Saksan valtion 2-vuoden lainan korko oli kello 17 aikaa 2,53 prosentissa, kun päätös maanantaina oli 2,58 prosenttia. Saksan 10-vuoden lainan korko oli laskenut viisi korkopistettä 4,17 prosenttiin. Bund-futuuri liikkui 113,58 pisteessä, kun se sulkeutui Frankfurtissa maanantaina 113,27:ään.

Tuoreimmat osastosta